– Det finns väldigt stor potential i den vardagliga aktiviteten. De korta stunderna av rörelse kan göra mycket. Tyvärr tänker vi ofta att dessa inte är lika viktiga som träningen på gymmet till exempel, säger Elin Ekblom Bak, forskare i idrottsvetenskap på Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH.
Lite räcker långt
Det går alltså att göra skillnad för hälsan även med små medel. Att byta ut stillasittande mot fysisk aktivitet minskar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar och ju mer träning desto lägre risk. Men även den allra kortaste och lättaste formen av träning ger effekt, visar en studie.
– Vi har sett att det faktiskt räcker med att byta ut en enda minut om dagen av stillasittande till lättare aktivitet för att få en liten positiv effekt, säger Elin Ekblom Bak.
Hon har studerat hur olika typer av träning, lätt eller intensiv, lång eller kort, påverkar risken att drabbas av högt blodtryck, bukfetma och andra riskfaktorer som kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar. Med ett samlingsnamn kallas dessa metabolt syndrom.
All fysisk aktivitet för 836 män och kvinnor, i åldrarna 50–64 år, loggades under en vecka och resultaten visar att även de lättaste formerna av aktivitet, som att promenera, laga mat eller städa kan minska risken att drabbas av metabolt syndrom signifikant.
Öka medvetenheten
Det krävs alltså inte så mycket för att träningen ska ge resultat. Elin Ekblom Bak hoppas på att skapa en större medvetenhet kring detta och få folk i rörelse. Samhället har också ett ansvar, menar hon.
– Vi har utformat vårt samhälle för att det ska vara så bekvämt och tidseffektivt som möjligt. Inte av hälsoskäl utan för att vi ska få ihop allt i vardagen. Tyvärr blir det på bekostnad av kroppen som rör sig mindre och mindre. För att vända på det måste vi underlätta för folk att sätta sig i rörelse, säger hon.
Se mer om vardagsträning i Vetenskapens värld måndag den 25 september klockan 20.00 i SVT2 och SVT Play