Hoppspindelhonan ser hanens färgprakt. Det vet forskarna nu. Foto: Daniel Zurek

Så ser hoppspindeln i färg

Uppdaterad
Publicerad

Spindlar saknar luktsinne, har dålig hörsel och ser illa. Men hoppspindeln är ett undantag. Den inte bara ser bra, den ser i färg också. Det visar ny forskning vid universitetet i Pittsburgh, USA.

På den några centimeter stora spindelkroppen sitter fyra par ögon och varje ögonpar har olika funktioner som att spana in partners eller bytesdjur och upptäcka rörelser.

Att hoppspindeln kan se väldigt bra visste forskarna sedan tidigare, men nu har de listat ut hur de kan se i färg.

Forskarna har studerat släktet Habronattus som är en färgglad grupp i familjen hoppspindlar.

Den nya studien visar att det är hoppspindlarnas ”huvudögon”, alltså de som är störst och sitter i mitten, som kan se i färg.

– Den här typen av färgseende har aldrig upptäckts hos någon spindel tidigare, säger Nathan Morehouse vid University of Pittsburgh som är en av spindelforskarna.

– Principen är känd sedan tidigare, men det är första gången man hittar det hos spindlar, bekräftar Eric Warrant, professor i zoologi vid Lunds universitet.

Solglasögon med färgfilter

Hemligheten är ett färgkänsligt filter i spindelns ögon som gör det möjligt för den att se färgerna. Det är som att spindeln har ett slags inbyggda färgfiltrerande solglasögonglas.

– De har konstaterat att hoppspindlarna på grund av färgfiltret ser trikromatiskt (tre typer av receptorer som kan överföra färg, reds. anm.) som vi människor gör. Nästan alla andra däggdjur, som hundar, katter och kor, ser dikromatiskt (två typer av receptorer, reds.anm.), säger Eric Warrant

– Även de flesta hoppspindlar ser dikromatiskt, men just den färgglada Habronattus är ett undantag, säger Warrant.

– Den här upptäckten betyder inte att spindlarna ser världen på samma sätt som vi gör. De har ett mycket mer begränsat och smalare synfält än oss och skulle behöva scanna varje bild, rad för rad, för att samla all färginformation, säger Daniel Zurek, en annan av forskarna vid University of Pittsburgh som gjort studien.

Kommunicerar med färgsignaler

Forskarna hoppas att den nya upptäckten med färgseendet också kan komma att förklara varför dessa hoppspindlar är så färggranna.

– Om ett djur är så färgglatt, som dessa hoppspindlar, brukar det betyda att djuret använder sig av färgsignaler för att kommunicera med andra djur, till exempel med en möjlig partner eller ett rovdjur, säger Eric Warrant.

– Då är det viktigt att mottagaren har möjlighet att urskilja dessa färger, och det är det som den nya upptäckten understryker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.