Lyssna när späckhuggarna pratar med varandra och se hur forskarna försöker tyda deras språk. Foto: Vetenskapens värld – Valarnas språk

Så ska forskarna tyda valarnas språk med hjälp av AI

Publicerad

Biologer och it-forskare har registrerat späckhuggares läten och beteenden i ett försök att förstå vad de säger till varandra. 

– Undervattenslyssning gör att vi får en inblick i valarnas liv som vi aldrig skulle kunna få annars, säger zoologen John Ford.

Under tre somrar har forskarna följt några av de 300 späckhuggare som håller sig kring Alaskas stillahavskust. Syftet med projektet är att automatiskt kunna samla in och kategorisera valarnas ljud med hjälp av AI för att sedan, genom att hitta mönster mellan ljud och beteende, kunna förstå deras språk.

“Oh, Freddie är där borta” 

I Vetenskapens värld – Valarnas språk lyssnar it-professorn Elmar Nöth på en konversation inom en familj späckhuggare i dimman utanför Kanadas kust. 

– Det är samma rop vi hör nu. Så det är nog “jag är här” och den andra identifierar “oh, Freddie är där borta”. Så nu kommer jag försöka kategorisera ihop de rop jag är övertygad är likadana. Utifrån den här sekvensen kan vi anta att det handlar om signal och respons, signal och respons.

Livlig eller tyst jakt? 

Vissa späckhuggare är tysta när de jagar, andra kommunicerar livligt för att koordinera jakten. I klippen nedan får du reda på varför deras beteende skiljer sig åt. 

20 000 timmar med valljud  

Omkring 20 000 timmars undervattensinspelningar tog åtta dagar för AI-programmet att gå igenom och isolera späckhuggarläten. I framtiden kommer det att vara möjligt att automatiskt se vilken späckhuggarfamilj det är som ropar och man kommer att kunna följa ”samtal” mellan familjer, tror forskarna. 

Vill du veta mer om forskarnas arbete för att förstå hur späckhuggarna kommunicerar? Se Valarnas språk i Vetenskapens värld måndag 6 september i SVT2, kl. 20.00. Programmet går också att se redan nu på SVT Play. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.