Jordbruket står för ungefär en fjärdedel av de globala utsläppen, och en stor del av det kommer från just djurhållning.
– Om vi kan minska koldioxidavtrycket från djurhållning så tycker jag att det är bra, säger Jinkee Hong, en av forskarna bakom riset.
Ett användningsområde för den nya produkten kan enligt forskarna vara som mathjälp i svältkatastrofer.
– På platser där man inte får i sig så mycket näringsriktig kost skulle sådana här produkter som är hyfsat billiga kunna vara ett alternativ, säger Anne Charlotte Bunge, doktorand i hållbarhetsvetenskap på Stockholm Resilience Center vid Stockholms universitet.
”Går lika bra med linsgryta”
I Sverige har vi enligt Bunge inte behov av proteinberikat ris. Vi har redan tillgång till flera ickeanimaliska proteinkällor.
– Baljväxter är svaret på allt, vi behöver inte labba fram någonting nytt. Linsgryta, hummus och falafel har stor andel fullvärdigt protein, säger Anne Charlotte Bunge.