Så vet vi att dinosaurierna dog ut en vårdag

Uppdaterad
Publicerad

För 66 miljoner år sedan slog en asteroid ner och en stor del av livet på jorden dog ut. Nu visar fiskfossil att det måste ha hänt på våren.

– Det här visar hur en liten fossil kan ge svar på några av de största frågorna i jordens historia, säger Stephen McLoughlin, paleontolog på naturhistoriska riksmuseet.

Jordbävningar, tsunamis och mörker lär ha präglat dinosauriernas sista dag på jorden. Massutdöendet där dinosaurierna dog ut orsakades av en asteroid som slog ned vid Yucatanhalvön i dagens Mexiko för 66 miljoner år sedan. Tack vare fossil från fiskar i North Dakota, USA, har vi nu ännu en ledtråd om dinosauriernas sista dagar. Nämligen att asteroiden slog ned på våren.

– Det här är inte första gången som man kan se otroliga detaljer i fossil. Man kan till och med se om de hade vissa sjukdomar genom att titta på benen. Men i det här fallet så kan vi också läsa ut stunden katastrofen hände, och det är helt unik, säger Melanie During som är huvudförfattare till artikeln som publicerades i Nature i veckan.

Fiskarna spolades upp på land från en flod när asteroiden slog ned och begravdes under sediment. Vid utgrävningen hittades även glaspärlor som bildades när asteroiden slog ned, och som visar att fiskarna måste ha dött strax efter asteroidnedslaget.

Kan ge ledtrådar till varför vi finns

Massutdöendet slog ut 76 procent av alla arter på planeten, vilket helt ändrade riktningen på evolutionen. Kunskapen om vilken årstid asteroiden slog ned kan ge ledtrådar om varför vissa arter överlevde och inte andra.

– Resultat kommer kunna hjälpa att modellera orsaken till den selektiva överlevnaden vid massutdöendet. Det kan hjälpa oss att förstå varför små däggdjur, fåglar och krokodiler överlevde på bekostnad av stora dinosaurier och pterosarier, säger Stephen McLoughlin, paleontolog på naturhistoriska riksmuseet.

Årstiderna påverkade överlevnaden

Det var inte bara mellan arterna som överlevnaden skiljde sig, utan också mellan jordhalvorna, så kallade hemisfärer. Trots att naturkatastroferna drabbade hela jordklotet så verkar återhämtningen varit dubbelt så snabb på södra hemisfären där det var höst när asteroiden slog ned, än på norra där det var vår. Hur hårt olika platser drabbades kan delvis bero på att årstiden.

– I norra hemisfären, där det var vår när asteroiden slog ned, var många djur väldigt exponerade. Djur letade partners, letade efter mat och tog hand om ungar. I södra hemisfären förberedde sig många arter för vintern. Om de gick i ide kan de till och med ha varit nere i marken redan. Det spelar stor roll eftersom de som var exponerade troligtvis dog direkt. Men hade man skydd så hade man chans till att överleva, förklarar Melanie During.

Spela videon för att se hur forskarna kom fram till att dinosaurierna dog på våren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.