Så kan urgammal ”tentakelväxt” förklara hur blommor uppkom

Publicerad

Forskare har länge sökt svaret på hur blomväxter utvecklades efter att barrväxterna uppkommit. Svaret har visat sig finnas i växten Welwitschia mirabilis, som kallas för ett levande fossil. Den kan bli uppemot tusen år gammal.

I Namiböknen vid Namibias och södra Angolas kust växer welwitschia – en av få växter som klarar sig bra trots de extremt torra förhållandena. Under hela sin livstid utvecklar welwitschian endast två blad som fortsätter att växa från växtens bas ända tills den dör. Växtens bladspetsar fransar sig och vissnar och får då ett utseende som liknar tentakler.    

Fröväxter kan delas in två olika huvudgrupper: blomväxter och barrväxter. Barrväxterna uppkom först men det har länge varit okänt hur blomväxterna sedan utvecklades.

Welwitschia är en urgammal art som räknas som barrväxt. Forskarna har nu lyckats hitta likheter mellan welwitschians DNA och blomväxter, och kan därigenom visa att blomväxter utvecklades från barrväxter. 

Eftersom welwitschian kan pollineras med hjälp av både vind och insekter kan den ses som en mellanfas i evolutionen, enligt forskarna.  

– De hanliga och de honliga organen kan hittas på samma struktur hos welwitschian, vilket är mycket ovanligt hos nakenfröiga växter, säger François Parsy, forskare på Cellulärt och växtfysiologiskt laboratorium i Grenoble.  

Se när forskaren hittar en ca 600 år gammal welwitschia i klippet ovan.

Vetenskapens värld, måndagar kl 20 på SVT2 eller när du vill på SVT Play.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.