En futuristisk vit elbil från Tesla framför en upplyst stadsbild på en nattlig gata, med andra bilar och åskådare i bakgrunden. Bilden visar bilens strömlinjeformade design och dess belysning som reflekteras på den fuktiga vägytan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Teslas nya självkörande taxi och hör techreporter Evelina Galli berätta mer om den nya satsningen. Foto: Tesla Live

Självkörande Teslataxi dröjer till minst 2026

Uppdaterad
Publicerad

Den som vill ha en självkörande ”Cybercab” eller ”robotaxi” från Tesla får bärga sig några år till, kanske till 2027. Men vd Elon Musk hoppas på tillstånd i Texas och Kalifornien nästa år.

Dröjsmålen var en besvikelse på marknaden och aktien föll med 6 procent i förhandeln i USA.

Teslachefen Elon Musk åkte sent på torsdagskvällen fram till scenen i en av Los Angeles stora filmstudior. Han kom i en prototyp av bolagets kommande ”robotaxi”, mer än 40 minuter försenad, för att berätta om planerna framöver.

– Välkomna till ”vi, robot”-festen, sade han till publiken.

Termen syftar dels på scifi-författaren Isaac Asimovs bok ”Jag, robot”, dels på att Tesla vid evenemanget presenterade både självkörande bilar och en uppdaterad variant av sin humanioda robot Optimus.

Åskådarna erbjöds provturer i en ut av Teslas kommande bilar som påminner om bolagets kontroversiella flakbil Cybertryck.

– Det finns ingen ratt och inga pedaler, upplyste Musk de hugade passagerarna, och tillade med ett skratt:

– Så vi hoppas att det går bra.

Enligt the Guardian var dock ett flertal investerare besvikna efter evenemanget då de menar att detaljer om projektet som, information om kostnader och när produkterna kan väntas bli färdiga saknades. Något som Musk tidigare kritiserats för.

Samtidigt föll aktien med 6 procent i fröhandeln i USA.

En person står framför en robot med en futuristisk design på en utställning. Robotens klart definierade kropp är svart och vit, och den är placerad bakom glas. I bakgrunden syns annan publik och information på skyltar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Roboten har utrustats med skarp Texasdialekt. Foto: Ng Han Guan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.