Sjunkhål har tagit flera liv

Uppdaterad
Publicerad

Sjunkhålet i Guatemala City är inte unikt. Samma sak hände där för tre år sedan. Vatten och kalksten är bovarna.

-Det här beror på att vatten tränger in i berggrunden av kalksten som då vittrar(karst) och med tiden bildar en grotta. Den kan bli ganska stor och vill det sig illa så rasar marken ovanför ned i grottan, säger Lars Rodhe, geolog.

-Vi har faktiskt samma sak i Lummelundagrottan på Gotland där det finns en del hål ovanför.

-Och det kan också hända vid gruvbrytning att hål uppstår genom ras. Det har till exempel hänt i Falu koppargruva.

Hur djupa kan såna här hål bli?

-De kan nog bli flera hundra meter skulle jag tro, säger Lars Rodhe.

”Helvetet” 128 meter djupt

Sjunkhål, eller slukhål som de också kan kallas, finns på flera platser runt om i världen. Ett av dem är badorten Kizkalesi i Turkiet. Där finns ”Himmel och helvete”, två stora sjunkhål. Det största hålet är 128 meter djupt.

-Men det finns också en annan orsak till sjunkhål, säger Lars Rodhe, och det är en underminering på grund av vatten som eroderar marken på djupet.

Det är en av teorierna om vad som hände i september 2000 vid Aitikgruvan. Ett sjunkhål bildades vilket ledde till att en damm havererade och 1,6 miljoner kubikmeter vatten rann ut. Som tur var höll nästa damm, annars var risken överhängande för både människoliv och stora materiella skador.

Vid Döda havet har sjöns uttorkning gjort att marken bokstavligen rämnat under fötterna på lokalbefolkningen. Tusentals flera meter djupa sjunkhål har uppstått där sjövattnet försvunnit.

Nils Edman

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.