På kritiken om ohållbara kopparkaplsar som skulle kunna läcka radioaktivt bränsle svarar SKB att de kompletterat underlaget som krävts och att metoden stärkts av expertmyndigheter. Foto: SKB

SKB:s VD: ”Vi tror på ett positivt beslut”

Uppdaterad
Publicerad

– Det kommer alltid att finnas kritiska parter. Men jag känner mig trygg i att vi kommer att få ett positivt besked, säger Johan Dasht, VD vid SKB. Tidsplanen för besked om slutförvar som presenterades av klimat- och miljöministern Annika Strandhäll idag välkomnas av företaget.

Idag gav klimat- och miljöminister Annika Strandhäll beskedet om beslutet gällande Svensk kärnbränslehanterings (SKB) slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark och för utbyggnad av Slutförvaret för radioaktivt driftavfall på samma plats (SFR).

Den 22 december kommer beslutet om tillstånd för SFR och den 27 januari kommer beslutet om slutförvar.

Slutförvaret i Östhammar

SKB:s VD Johan Dasht välkomnar det tydliga beskedet och tror att det kommer ge grönt ljus.

– Vi förväntar oss ett positivt beslut. Vi har forskat på det här under 40 år och resultatet har bekräftats av externa forskare och Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) flera gånger om. Samma metod som vi utvecklat har godkänts av den finska regeringen. Därför känner jag mig trygg i att vi kommer att få ett positivt besked, säger Johan Dasht.

Stark kritik

Kritiken som talat mot metoden som SKB presenterat riktar sig mot kopparkapslarna som ska omsluta det högt radioaktiva bränslet. Till skillnad från SSM har Mark- och miljödomstolen tidigare anmärkt metoden på fem punkter. Korrosionsforskare vid KTH menar att det olegerade materialet inte tål strålning, kan spricka och kommer att frätas sönder om redan tusen år.

På kritiken svarar SKB att de kompletterat underlaget som krävts och att de stängt dessa frågeställningar samt att metoden stärkts av expertmyndigheter.

– Det kommer alltid att finnas kritiska parter. Men utifrån vår kunskap så är jag trygg med att vår metod fungerar, säger Johan Dasht. 

Härnäst ser företaget en ljus framtid. 

– För första gången har vi fått en tydlig tidsplan vilket är avgörande för att planera vårt arbete. Vid ett positivt beslut kommer nästa fas innebära att frågor skickas tillbaka till Mark- och miljödomstolen och Strålsäkerhetsmyndigheten. Därefter kan vi påbörja bygget, säger Johan Dasht.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slutförvaret i Östhammar

Mer i ämnet