Solcellsboom i Sverige – allt fler installerar solenergi

Uppdaterad
Publicerad

Priset på solceller har fallit dramatiskt de senaste åren, och nya siffror från Energimyndigheten visar en fördubbling av utbetalat solcellsstöd sedan 2015. Med hjälp av solceller på taket har Andreas Olsson i Kristianstad lyckats bli helt självförsörjande på el.

På den skånska landsbygden, strax utanför Kristianstad, bor Andreas Olsson. När han flyttade in för sex år sedan hade huset stått tomt i 25 år och det fanns ingen uppkoppling till elnätet.

– Här fanns inget vatten, el eller avlopp. Att renovera utan ström var jobbigt. Det första jag gjorde var att sätta upp sex solceller och batterier så att jag kunde köra med en cirkelsåg och renovera, säger Andreas Olsson.

Klarar sig i två veckor

Sedan dess har han byggt ut med fler solceller och i dag är Andreas Olsson helt självförsörjande på el. Energin förser huset med varmvatten, elektricitet och värme. Den energi som blir över lagrar han i batterier.

– Om jag inte får någon ny inströmmande effekt, det är vindstilla och ingen sol, då klarar jag mig nästan i två veckor. Och då kan jag ändå tvätta med tvättmaskin, laga mat, titta på tv och surfa på internet, säger han.

Den starkaste drivkraften bakom hans energisnåla liv är att spara pengar.

– Jag vill inte ha räkningar. Med räkningar krävs att jag drar in inkomst och måste jobba mer. Jag vill ju kunna njuta. För jag tror ju att det är det livet går ut på, säger han.

Stödet höjs

De senaste åren har priset på solpaneler minskat till en femtedel, vilket har möjliggjort Andreas Olssons resa. I takt med att tekniken tar stora språng kan det att bli ännu billigare. Regeringen meddelar nu också att man planerar att höja solcellsstödet från 20 till 30 procent.

Ett stöd som redan nu används flitigt, nya siffror från Energimyndigheten visar en fördubbling av utbetalat solcellsstöd sedan 2015.

– Även installationen av solceller har fördubblats de senaste två åren, säger Martina Högberg, chef på enheten för energisystem på Energimyndigheten.

Förvånas över intresset

Men är det här en möjlig väg för alla svenskar? Något som tyder på det är en del möbel- och byggvaruhus har börjat sälja solpaneler.

– Vi förvånas ständigt över det stora intresset. Det tyder nog på att folk ser behovet av att göra en positiv insats, men självklart vill de också minska sina energikostnader. Att både spara pengar och värna om miljön – det är ju strålande, säger Alejandro Castro Pérez, chef för solenergiinnovation på Ikea.

Han ser inte det svenska, bistra vädret med få soltimmar som ett hinder.

– Solceller har blivit så avancerade att det inte behövs så mycket direkt solljus. Det räcker med lagom mycket ljus. Med tanke på kvaliteten, effektiviteten och priset på solpaneler i dag producerar man hyggliga mängder energimängder i princip över hela världen. Nordpolen hamnar inte högst på listan, men på de flesta bebodda platser är det ett förnuftigt alternativ, säger Alejandro Castro Pérez.

”Jag är väldigt fri”

Andreas Olsson har byggt ut sin solkraftspark med tunnfilmssolceller som är speciellt gynnsamma i Norden där vi inte har så mycket ljus.

– De producerar på ett bättre sätt när det är som sämst väder och man behöver ström som mest.

Vad är den största vinsten med den här livsstilen?

– Den största vinsten är att det är ingen som jagar mig för att jag måste betala räkningar. Jag är väldigt fri, säger Andreas Olsson.

Mer framtidsenergi i programmet Vetenskapsstudion på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.