• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Soldater gick på droger under andra världskriget

Uppdaterad
Publicerad

Under andra världskriget ryktades det om att de tyska soldaterna gick på en drog som gjorde dem orädda, energiska och outtröttliga. Forskning har visat att de brukade metamfetamin. Och de allierade kopierade snart tyskarnas nya strategi.

Droger var en del av den tekniska utvecklingen under andra världskriget. Ny forskning visade under denna tid på amfetaminets starkt stimulerande effekter. 

En modifierad form av amfetamin, metamfetamin, såldes fritt på den tyska marknaden under namnet Pervitin. Den tyska militären intresserade sig för preparatet och drogen visade sig hålla soldaterna mer skärpta i strid och göra dem orädda.

– Nazityskland handlade om att arbeta hårt för att få ett bättre Tyskland. “Låt oss göra Nazityskland till det tredje riket.” För att uppnå det omfamnade man vetenskap och därför kom pillren, säger James Holland, brittisk historiker och författare. 

Stred tio dagar i rad

Man vet att Pervitin användes när tyska soldater erövrade Polen 1939. Och från april till maj 1940 ska 35 miljoner tabletter ha distribuerats till soldaterna. 

Under ett angrepp mot Frankrike 1940 sägs Pervitinet ha bidragit till tyskarnas framgång. Tyskarna var underbemannade, men med drogen i kroppen lyckades de strida tio dagar i följd och rycka fram till fots i snitt 3,5 mil om dagen trots att de blev beskjutna. 

– Jag skulle inte säga att det gav några fördelar, det mildrade nog snarare effekterna av att man hade dåligt utbildade soldater. Soldaterna hade ofta en minimal utbildning och många gånger var det rädda ungdomar man skickade ut i ett högintensivt krig, säger David Bergman, officer vid Försvarshögskolan och doktorand i psykologi vid Stockholms universitet. 

Allierade följde efter

För att hålla samma stridsnivå som Tyskland följde snart de allierade efter och Storbritannien utvecklade en egen variant av den tyska drogen. Britterna kallade sitt amfetamin-preparat för Benzedrine. 

Medan tyskarnas variant främst användes som ett medel mot trötthet var britternas ett verktyg för att göra soldaterna mer aggressiva och att stärka stridsmoralen. När amerikanska soldater landsteg i Nordafrika år 1942 hade även de med sig Benzedrintabletter. 

Farliga biverkningar

Samtidigt hade tyskarna börjat ifrågasätta användningen då man upptäckt att den kunde vara beroendeframkallande och ge farliga biverkningar. Men de allierade fortsatte att ge sina soldater droger. 

– Idag har man både fysiska och psykiska tester. Om man via selektion, utbildning och scenarioträning stärker egenskaper som självförtroende, mod och rationell beslutsförmåga hos soldater behöver man inte medicinera, säger David Bergman. 

Om drogerna i Hitlers armé i Vetenskapens värld som sänds den 28 januari klockan 20.00 i SVT2 och på SVT Play.

Benzedrine i Sverige

Benzedrine har funnits som tabletter och inhalation och varit godkänt som läkemedel i Sverige mellan 1949 och 1952 som en inhalationslösning. Historiskt användes amfetaminets avsvällande effekter för att vidga luftvägarna, men man insåg snabbt att det blev fler effekter på hjärnan.

Källa: Läkemedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.