Fler än var tionde svensk har sömnproblem i dag. Det innebär en fördubbling av sömnproblemen i Sverige under de senaste 30 åren. Och anledningen är bland annat vårt förändrade sätt att leva. Det säger Helena Schiller, doktorand på Stressforskningsinstitutet.
– Det handlar om 24-timmarsamhället som gör att man kan vara uppkopplad dygnet runt och globaliseringen som suddar ut dag och natt genom att man kan arbeta mot länder som ligger i en annan tidszon än vår. Tekniken gör att man kan vara tillgänglig när som helst helt enkelt.
Hon poängterar att alla har perioder av sömnsvårigheter men för att det ska kallas sömnproblem, eller insomni som den medicinska termen lyder, måste man ha problem med sömnen minst tre gånger per vecka i minst tre veckor i sträck och sömnsvårigheterna ska även geproblem under dagtid.
Kvinnorna ligger på en högre nivå
Bland männen har sömnproblemen ökat från 10 till 20 procent och bland kvinnorna från 15 till 30 procent.
Att just kvinnorna ligger på en högre nivå tror man beror på flera saker.
Dels har kvinnorna ofta mer ansvar för hemmet, barn och gamla föräldrar förutom sitt arbete. Dels finns det hormonella orsaker som menstruation, barnafödande och klimakteriet som kan rubba sömnen. Och dels behöver kvinnor mer sömn än män och är man stressad och har svårt att få tiden att räcka till är det ofta sömnen som får stryka på foten.
– De som har sömnproblem som är med i våra studier här på Stressforskningsinstitutet beskriver ofta en situation där de sover dåligt och att det leder till problem under dagtid. De känner sig ständigt trötta, de känner sig deprimerade, stressade och de får svårare att koncentrera sig på arbetet.
Sömnbrist om det får fortgå under en längre tid kan leda till psykiska sjukdomar som nedstämdhet och depression, utbrändhet och kroppsliga som hjärt- kärlsjukdomar, fetma och diabetes.
Största ökningen bland unga kvinnor
Den största ökningen av sömnproblem har skett bland unga kvinnor mellan 16 och 24 år. I den gruppen har sömnproblemen gått från runt 8 procent till cirka 26 procent. Mer än en tredubbling alltså.
– Jag tror att det ställs väldigt hårda krav i dag på yngre tjejer, säger Helena Schiller. Man ska lyckas. Man ska vara duktig i skolan, man ska se ut på ett visst sätt, man ska hitta ett jobb vilket kanske är svårt att hitta. Det här är krav som bidrar till ökad stress och därmed till sömnproblem.
– Och utmattningssyndrom eller utbrändhet är ett problem som vi ser ökar just i den här åldersgruppen. Och det är inget bra sätt att börja sitt liv på, säger Helena Schiller.
Det finns hjälp
Tittar man på statistik och forskning visar det sig att de flesta som har sömnproblem inte söker hjälp för det, Men det finns hjälp att få och det är viktigt att man söker hjälp tidigt så att man inte hamnar i den onda cirkeln som leder till allvarligare sjukdomar.
– Framförallt KBT-terapi är väldigt effektivt säger Helena Schiller. Problemet är i dag att det inte är så lättillgängligt. Går man till vårdcentralen så finns det ofta inte terapeuter där utan det kanske är sömnmedel som skrivs ut och det är bara en lösning på kort sikt.
Och KBT-terapin står för den långsiktiga lösningen. Där får man hjälp att ändra sitt beteende.
Regler för en bättre sömn
Grundläggande är att man ska gå upp samma tid varje dag under hela veckan så att man håller samma sovtider. Man ska sova i ett mörkt och svalt rum. Man ska varva ner och släcka ner på kvällen ett tag innan det är dags att somna. Kan man inte somna ska man inte ligga och vrida och vända sig i sängen utan gå upp och läsa en tidning till exempel och försöka somna igen efter ett tag. Dessutom är det viktigt att man är ute på dagen då det är ljust och gärna röra på sig eftersom det främjar sömnen.
Fakta – sömn
Sex–nio timmar anses vara normal sovtid.
Om man har något av föjande problem lider man av insomia:
- För kort sömn – minst 2 timmar kortare än behovet.
- Svårt att somna – det vill säga det tar minst 45 minuter att somna.
- Flera uppvaknande under natten med svårighet att somna om.
- Alldeles för tidigt uppvaknande utan att kunna somna om oftare än tre gånger i veckan under minst tre veckor i sträck.
Orsaker till sömnproblem:
- Stress och oro
- Sjukdom och smärta
- Störande ljud som snarkande sängpartner
- Små barn som pockar på uppmärksamhet
- Egna kraftiga snarkningar eller sömnapné
- Restless legs syndrome
- För ljust i rummet
- Sovit för länge natten innan eller tupplur
- Kaffe, alkohol och/eller nikotin
Källa: Stressforskningsinstitutet