Sovställning kan påverka ditt foster: Vänster sida säkrast

Uppdaterad
Publicerad

Hur du sover under senare delen av graviditeten kan ha betydelse. Att sova på vänster sida minskar risken för att barnet avlider i livmodern, visar ny studie från Aucklands universitet i Nya Zeeland.

Barnläkaren och professorn i pediatrik, Ed Mitchell var för 20 år sedan först i världen med att visa att barn som läggs på mage oftare avlider i plötslig spädbarnsdöd än barn som läggs på rygg.

Nu har han tillsammans med sitt forskarteam hittat samband mellan fler dödsfall bland foster efter graviditetens 28:e vecka om modern sover på höger sida eller på rygg, jämfört med om hon sover på vänster sida.

Skillnader i sovställning

I studien undersöktes sömnvanorna hos 155 kvinnor vars barn hade avlidit efter graviditetens 28:e vecka. Dessa rutiner jämfördes sedan med sömnvanorna hos 310 kvinnor med lika långt gångna normala graviditeter. Flera faktorer, som exempelvis snarkning och störd sömn var ungefär lika vanliga i båda grupperna, men man fann skillnader när det kom till vilken sovställning modern haft.

Orsaken fortfarande okänd

Forskarna kan ännu inte avgöra varför risken ökade hos de som sov på rygg eller höger sida, men studier har visat att trycket på vissa blodkärl i modern ökar och blodförsörjningen till barnet minskar jämfört med om hon sover på vänster sida.

Forskarna själva vill poängtera att detta är den första studie som visar på sambandet. Därför betonas vikten av att några säkra råd rörande sovställning under graviditet inte kan ges förrän resultaten bekräftas i vidare forskning.

Ytterst ovanligt

Hugo Lagerkrantz, professor i pediatrik vid Karolinska Institutet understryker att även om man funnit ett samband mellan ökad risk för dödsfall och en viss sovställning, så är det är ytterst ovanligt att barn dör i livmodern i ett sådant sent skede av graviditeten.

-Studien kommer från en mycket pålitlig källa och säkerligen så ligger det någonting i resultaten, men man ska komma ihåg att risken fortfarande är väldigt liten, säger han till SVT Vetenskap.

Forskningen kommer att publiceras i nätupplagan av British Medical Journal.

Annelie Larsson, SVT Vetenskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.