Forskarna har gått igenom sammanlagt 83 studier publicerade de senaste 40 åren – och menar att riskerna med att behandla psykisk sjukdom med medicinsk cannabis i dag överväger fördelarna.
Man lyfter också upp det faktum att man ändå behandlar psykisk sjukdom med cannabinoider på flera ställen i världen trots att fler kvalitativa studier skulle behövas, för att slå fast vad som eventuellt fungerar eller inte.
– Innan vi har bevis från randomiserade kontrollerade studier, kan vi inte ge kliniska råd kring hur medicinsk cannabis kan användas för att behandla psykisk sjukdom, säger studiens huvudförfattare professor Louisa Degenhardt.
Liten positiv effekt
Forskarna undersökte vad vi vet om medicinsk cannabis för att behandla depression, ångest, adhd, tourettes syndrom, posttraumatisk stressyndrom, (PTSD) och psykossjukdom.
Man kunde dock se en liten positiv effekt på ångestlindring hos patienter som led av multipel skleros eller kronisk smärta. Här skulle dock effekten på ångest kunna ha att göra med att cannabis gav smärtlindring, vilket i sin tur minskat ångestsymtomen.
Förutom att forskarna fann att evidensen kring medicinsk cannabis var skral påpekar man att fynden i studien pekar på att cannabis kan öka förekomsten av depression, oro och psykotiska symptom.
Har inte gjorts tillräckligt många studier
Amir England är cannabisforskare vid King's College i London. Han tycker att den nya metanalysen är intressant och att huvudbudskapet är att det inte gjorts tillräckligt många studier på ämnet.
– Det är möjligt att cannabisämnen kan vara effektiva för psykiska besvär, men samtidigt inte. Det har inte gjorts tillräckligt många bra studier för att vi ska veta.
– Men intresset för att forska på cannabis har ökat över hela världen och vi har flera pågående eller planerade studier som kommer att bidra med kunskap framöver.