Karolinska institutet ska starta ett forskningsprojekt om 5:2-dieten. Planen är att titta på flera parametrar, till exempel blodtryck, blodfetter, insulin och tillväxtfaktorer.
– Det finns ingen studie där man tittat på alla parametrar sammantaget, säger professor Kerstin Brismar, som leder studien.
Hennes forskargrupp ska under en sexmånadersperiod titta på hur dieten påverkar människor olika utifrån deras olikheter, till exempel kön, typ 2-diabetes och grad av övervikt.
– Dieten passar inte alla. De som är väldigt magra från början, växande ungdomar och de som tränar mycket behöver till exempel sina kalorier, säger Kerstin Brismar.
Hon tror att framgången med dieten är att den verkar genomförbar eftersom man kan äta allsidigt de flesta dagar i veckan.
– Människor vill gå ner i vikt, må bättre och bli av med mediciner. Många har också fastnat för möjligheten att minska risken för cancer och demens, men det återstår att visa den påverkan, säger Kerstin Brismar.
Det här händer i kroppen när du fastar
När man fastar minskar insulinproduktionen.
Det leder till minskade nivåer av kolesterol och triglycerider, som är farliga för kärlhälsan.
Man sänker också blodsocker och blodtryck vilket minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
En minskad insulinnivå ger också teoretiskt en minskad risk för cancer och demens.