Studien, som publiceras i Proceedings of the National Academy of Sciences, har utförts vid Cornell University i New York.
Normalt fungerande ögon skickar en signal som omvandlas till elektriska pulser som går från cell till cell och slutligen till de celler som kommunicerar med hjärnan. Det hela fungerar som ett kodat program som forskarna lyckats precisera.
Den specialkonstruerade protesen – som fungerar som en kamera – innehåller en omkodare som översätter den synliga omgivningen till mönster av elektriska signaler som är mycket lika de signaler som näthinnan normalt producerar.
Ska testas på blinda människor
Blinda möss vars hjärnceller stimulerats med sådana signaler tycks ha fått synen åter. De var uppenbart kapabla att känna igen ansikten, och kunde följa föremål med blicken.
Om metoden fungerar hos människor är ännu okänt, men möss och människor har samma uppbyggnad av ögonen och de amerikanska forskarna tror att det relativt snart kan bli möjligt att konstruera en liknande protes som kan återskapa synförmågan hos blinda personer.