Leder hög testosteronnivå till risktagande beteende? Nej, snarare tvärtom

Publicerad

Psykologen Cordelia Fine gör upp med myten om att könsskillnader enbart går att finna i vår biologi. Istället kan vårt beteende påverka testosteronnivån.

När två stökiga högstadiekillar börjar slåss i skolkorridoren är det lätt att skylla på hormoner. Men kanske styr inte hormonerna oss alls så mycket som vi tror.

Cordelia Fine är professor i psykologi vid University of Melbourne och har skrivit boken ”Testosteron Rex. Myten om våra könade hjärnor”. 2017 belönades hon med det prestigefyllda Royal Society Science Book Prize för årets bästa vetenskapsbok.

Vanliga fördomar om kön

Genom att gå igenom hundratals vetenskapliga studier sedan årtionden tillbaka visar hon att våra vanligaste fördomar om kön inte har stöd i forskningen.

En fördom handlar om att det manliga könshormonet testosteron leder till ett riskfyllt och tävlingsinriktat beteende. Cordelia Fines slutsats är att testosteron inte så entydigt påverkar vårt beteende.

– Oftast är evidensen starkare att vår sociala miljö och våra beteenden påverkar våra hormoner, än att våra hormoner påverkar våra beteenden, säger Cordelia Fine.

Pappor fick lägre testosteronnivå

Något som tyder på det, är en studie som visar ett tydligt orsakssamband mellan omhändertagande och nivån av testosteron. Studiens resultat visade till exempel att pappor som tog hand om sina spädbarn fick lägre testosteronnivåer.

En annan studie i Cordelia Fines bok gjordes på manliga flygvapenveteraner. De lämnade regelbundet hormonnivåtester och fick samtidigt lämna information om sina äktenskap. Testosteronhalten hos deltagarna sänktes under äktenskapet, medan den steg under en skilsmässa – en tid som kan genomsyras av konkurrens mellan makarna om barn, tillgångar och självaktning.

– Både hos män och kvinnor kan tävlingsinriktat beteende leda till ökade testosteronnivåer, säger Cordelia Fine.

”Vi är unika och säregna”

Cordelia Fine menar att det gamla synsättet att människors personlighet och beteende styrs av vilket biologiskt kön vi har sätter käppar i hjulet i våra liv– alltifrån kvinnor som vill klättra på karriärstegen till män som vill ägna mycket tid med att ta hand om sina barn.

– Vi måste inse att vi alla är unika och säregna kombinationer av traditionellt maskulina och feminina kvalitéer. Vi är unika individer. Vilket kön vi har säger inte mycket om hur vi är, säger Cordelia Fine.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.