Forskare på Australiens nationella forskningsinstitut CSIRO tagit fram en alg som klarar av högre vattentemperaturer. I fyra år värmde de upp alg-sorten Symbiodiniaceae och anpassade den långsamt för temperaturer över 31°C.
Efter ett tag började algens gener att förändras, vilket tydde på att den hade blivit mer motståndskraftig.
Transplanterade in i koraller
När man sedan testade att transplantera in algerna i koraller och ha dem i 31°C gradigt vatten i över en vecka kunde man se att tre av tio koraller som innehöll den värmetåliga algen behöll sin färg, medan de vilda korallerna från havet snabbt bleknade.
Testerna har än så länge bara utförts på alg-larver i labb-miljö och måste testas i större skala och på vuxna alger i havsmiljö, enligt forskarna.
– Det är ett intressant experiment och det verkar vara väl utfört. Men jag tror inte att det kommer att få någon praktisk betydelse för korallrevens överlevnad i varmare hav, säger Michael Tedengren, korallforskare vid Stockholms universitet.
Svårt i stor skala
Enligt honom finns det risker att experimentera med evolutionen, eftersom man kan tänkas ta bort andra viktiga funktioner som algerna har utvecklat under tusentals år. Dessutom tror Michael Tedengren att metoden kommer ha svårt att fungera i stor skala.
– Forskarna här har ju endast stoppat in sina alger i korallarver på lab., och vi har ju ingen aning om vad som skulle hända när dessa sedan ska börja växa under naturliga förhållanden, säger han.
Studien är publicerad i Science Advances.
Hur fungerar koraller?
Klimatförändringarna hotar att utrota världens korallrev.
Högre temperaturer i världshaven gör nämligen att de färgglada mikroalgerna som bor inne i korallerna försvinner. De är livsviktiga för korallens överlevnad eftersom de förser dem med mat.
När mikroalgerna förvinner bleks korallerna och kan dö ut om algerna inte kommer tillbaka.