• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Den vitstrupiga rallen dog ut, men arten återuppstod sedan igen. Foto: Francesco Veronesi/Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.0

Utdöd fågel återuppstod och tappade flygförmågan – en gång till

Uppdaterad
Publicerad

Den vitstrupiga rallen dog ut för 136 000 år sedan, men återuppstod tiotusentals år senare. Med evolutionens hjälp utvecklades fågelarten i samma riktning och tappade flygförmågan två gånger, uppger forskare bakom en ny studie.

Den vitstrupiga rallen har genomgått en så kallad iterativ evolution. Det innebär att att fågeln vid två olika tillfällen, med tiotusentals år emellan, har utvecklats i samma riktning och tappat sin flygförmåga båda gångerna, enligt forskare vid Londons Naturhistoriska museum, rapporterar CNN.

Rallen är stor som en kyckling och kommer ursprungligen från Madagaskar. Den emigrerade och tog sig också till andra öar i Indiska Oceanen. Fågeln levde sedan på ön Aldabra och förlorade där sin förmåga att flyga eftersom det inte fanns några rovdjur som gjorde att den behövde fly.

När ön sedan hamnade under vatten för 136 000 år sedan kunde inte fågeln flyga därifrån – och dog ut. De fossiler av fågeln som sedan har hittats på ön har hjälpt forskarna att jämföra dagens rall med dess förfäder.

Den vitstrupiga rallen dog ut, men arten återuppstod sedan igen. Foto: Charles J Sharp/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Denna text har uppdateras med ett förtydligande om hur fågeln utvecklats (förlorad flygförmåga) efter att den återuppstått igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.