Pescetarianer, alltså vegetarianer som också äter fisk, hade 59 procents minskad risk att drabbas av svår covid-19-infektion. Att äta en LCHF-diet med lite kolhydrater och mycket protein verkade däremot inte skydda mot att bli svårt sjuk i covid. Snarare tvärtom, men de resultaten är inte statistiskt säkra. I enkäten frågades också om hälsokost, stenåldersdiet och medelhavskost liksom hur ofta de svarande åt 47 vanliga livsmedel.
Nyttiga näringsämnen hjälper immunförsvaret
En av anledningarna till resultaten tror forskarna bakom studien är att en växtbaserad kost innehåller många näringsämnen, vitaminer och mineraler som stärker immunsystemet. Fisk innehåller mycket D-vitamin och omega 3-fettsyror som är gynnsamma för kroppen.
138 drabbades av svår covid-19
Studien är publicerad i British Medical Journal och bygger på en enkät via Survey Healthcare Globus network som besvarats av 2 884 vårdpersonal som jobbat nära covidpatienter i Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien, Storbritannien och USA. Av dem var det 568 som insjuknat i covid-19 (symptom eller positivt test) varav 138 i svår covid-19. Studien gjordes i juli-september 2020 då nya virusvarianter ännu inte var vanliga.
Fler män än kvinnor
Forskarna har tagit hänsyn till bland annat ålder, kroppsmasseindex, livsstil och etnicitet, men det kan finnas andra faktorer än kosten som påverkar effekten. Så något säkert orsakssamband till dieten kan inte dras utan fler studier behövs. 70 procent av de undersökta var dessutom män, så slutsatserna för kvinnor är mindre säkra.
– Att äta mer vegetariskt vet vi är nyttigt på många andra sätt, så det är klart att det här kanske faktiskt ger ytterligare en anledning att äta mindre kött och mer vegetariskt, anser Magnus Gisslén som är professor och infektionsöverläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset efter att ha läst studien.