Bild på loggorna för Googles och Open AI.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Branschen ropar efter regleringar – men regleringar kan vara ett problem i AI-racet. Hör SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén. Foto: Patrick Semansky/AP, Michael Dwyer/AP

”Vem blir först med AI-bomben?”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Den som först kontrollerar superintelligent AI kan kontrollera världen. Startskottet har gått för vår tids stora kapprustning, skriver SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

Alexander Norén

Ekonomikommentator

1945-49 var USA världens enda kärnvapenmakt. I teorin hade de kunnat få världsherravälde om de passat på att utnyttja det teknologiska försprånget. Så blev det inte, men Kalla kriget gav oss en kapplöpning i att beväpna sig med domedagsvapnet.

70 år senare tävlar världens supermakter om att få nästa viktiga teknologiska försprång – bli först med att utveckla en artificiell superintelligens, som är smartare än människor och kan lära och utveckla sig själv. Slutstationen för AI-utvecklingen, som kan ge ett lika mäktigt övertag som att vara först med atombomben.

Det är några hållplatser kvar, och vill man vara taskig mot AI-entusiasterna kan man säga att det legat ”30 år bort” allt sedan man började forska om artificiell intelligens på 1950-talet. Men de senaste åren har AI-forskningen tagit ett nytt kliv. Dock inte på något av världens toppuniversitet. De har inte längre råd att hänga med i utvecklingen.

Google i kapplöpning med OpenAI

Det var hos Google 2017 som ett genombrott skedde, som lade grunden för den generativa AI som tagit världen med storm på sistone. ”Generativ” därför att den inte bara känner igen mönster och gör förutsägelser, den skapar nytt innehåll. Skriver din uppsats och gör verklighetstrogna bilder av påven på catwalk.

Men det var Open AI som blev först med att låta allmänheten leka med det här när de lanserade ChatGPT. Google Goliat, som tidigare setts som ohotad på sök verkade nu ha mött sin David. Varför googla sig till ett dussin länkar om man kan få svaret direkt?

Såklart hade Google kunnat vara först på bollen. Man hade ju tekniken. Men valde att vänta eftersom man ansåg tekniken för omogen och inte hade samma politiska svängrum för missöden som en uppstickare som OpenAI kan kosta på sig.

Men när anden väl var ute ur flaskan fanns inget val: bara ge sig in i kapplöpningen, annars hamnar man på historiens skräphög. Även jättar kan falla om de rör sig för sakta. Och anden har även fått politiker att känna stress över att teknikutvecklingen än en gång håller på att springa ifrån dem.

Svår avvägning för politiker

I förra veckan hölls en AI-utfrågning i amerikanska kongressen, där både demokrater och republikaner lyckades vara överens om att det som händer med AI nu är för samhällsförändrande för att det bara ska få rulla på av sig självt utan att staten sätter spelreglerna.

I EU är en AI-förordning på gång. Om de lyssnar på varningarna om att generativ AI kommer leda till en explosion av desinformation och hota demokratin, så kan det leda till strängare regler för bolag som Google, OpenAI och Microsoft som tillhandahåller tekniken.

Å andra sidan, man vill inte hindra utvecklingen på hemmaplan. Om AI någon gång blir superintelligent, så får den gärna bli det hos oss först. Tanken på att Peking eller Putin ska få tag i bomben först, lär hejda den starkaste regleringsivern både i Washington och Bryssel.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.