Vi ljuger oftare än vi själva tror. Foto: SVT

Därför ljuger vi tre gånger om dagen

Uppdaterad
Publicerad

De flesta människor tror att de är bra på att avslöja andras lögner men att de är sämre på att ljuga själva. I själva verket är det tvärt om, enligt Pär Anders Granhag, professor i psykologi, som har forskat kring lögner i många år.

Du sitter på en anställningsintervju och i slutet av intervjun får du frågan: 

Finns det något mer som jag ska veta om dig för att kunna bedöma om du är lämplig för det här jobbet eller inte? 

80 procent av befolkningens är beredd att undanhålla något negativt om sig själv i en sådan situation, vilket är en lögn, enligt Pär Anders Granhag, professor i psykologi vid Göteborgs universitet.

– Det är så pass socialt accepterat att ljuga i ett sådant läge att folk skulle tycka du var dum om du talade sanning, säger Pär Anders Granhag.

Dubbel standard

Enligt forskningen ljuger vi främst av två anledningar. Det är antingen för att undvika skuld eller straff eller för att vinna fördelar för oss själva eller andra.  

– Det finns mycket som pekar på att vi har en dubbel standard, när vi tänker på andra som ljuger ser vi ner på det, och de ska skämmas. Men när vi själva ljuger är vi bra på att rättfärdiga det, säger Pär Anders Granhag. 

Människan är ett socialt djur och lögner fungerar som smörjmedel i det sociala spelet, om de används med måtta. 

Tre lögner om dagen

– De flesta yttrar runt tre vita lögner om dagen. De vanligaste är falska komplimanger eller att presentera sig själv i bättre dager. Generellt sett ger kvinnor fler falska komplimanger och män är mer benägna att framställa sig själv i bättre dager. 

Enligt Granhag tror de flesta människor att de är bra på att se igenom lögner, men dåliga på att ljuga själva.  

– 40 års forskning visar att det är tvärt om. De flesta människor är bra på att ljuga men inte bra på att avslöja lögnare, säger Pär Anders Granhag. 

En studie visar att vi till och med ljuger för läkare, så att det blir svårare för dem att ställa en diagnos, varför det? 

– Jag är inte överraskad, vissa saker sitter väldigt långt inne, som att erkänna drog- eller alkoholmissbruk. Men det kan vara flera skäl, till exempel att ett beteende skulle vara väldigt svårt att avsluta. Hade jag berättat det för läkaren så hade han eller hon sagt att du måste sluta och det kan man inte. Man tänker på de negativa konsekvenserna. Det kan ske impulsivt utan att man tänker på det. 

Mer om lögner i Vetenskapens Världs program “Visst ljuger vi”. 20.00 på måndag i SV2 eller på svtplay.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.