Ung eller gammal? Vi tycker om olika saker, tycker och känner olika i olika skeden i livet. Men oavsett hur gamla vi är så tror vi att så som vi är just nu är så vi alltid kommer att vara, enligt en ny stor studie. Foto: Scanpix

Vi tror inte vi förändras

Uppdaterad
Publicerad

Om du tror att du kommer vara dig själv i framtiden så har du fel. Ny forskning visar att våra personligheter förändras hela livet, trots att vi tror att vi är den samma.

Vid vilken ålder blev du den du är? Och kommer du alltid att vara den du är just nu, eller kommer du att fortsätta förändras? Det här är frågor som vi alla nog har ställt oss åtminstone någon gång – och nu har amerikanska forskare undersökt hur vi faktiskt ser på vår egen förändring.

I en ny studie lät forskarna 19 000 personer bedöma hur mycket de har förändrats de senaste tio åren, och hur mycket de kommer att förändras de kommande tio åren. Och det visar sig att oavsett om du är 18 eller 68 så tycker du att du har förändrats mycket tidigare i ditt liv – men att den person du är just i detta nu är den du kommer att vara för resten av livet.

Historien tar slut idag”

Forskarna själva kallar det här fenomenet för ”the End of History Illusion”, alltså att trots att vi har förändrats tidigare i livet så tror vi ändå inte att detsamma kommer hända i framtiden. Varför vi fungerar så ger studien inget direkt svar på, men forskarna har ändå sina teorier.

– Det kan vara så att vi helt enkelt behöver tänka på det här sättet om oss själva. För om vi inte skulle göra det så skulle vi gå runt och oroa oss och tvivla på oss själva på ett sätt som inte vore speciellt hälsosamt, säger Jordi Quoidbach, forskare vid Harvarduniversitetet i USA som har lett studien.

– En annan förklaring kan vara att det är lättare att föreställa sig den förändring som redan har skett, än den som komma skall. En tredje kan vara att vi tycker att våra värderingar och egenskaper är goda, och därför har svårt att föreställa oss en förändring. Men oavsett förklaringen så verkar det som att historien alltid tar slut idag.

Testade sina resultat

Även om studien är gjord på många människor så genomförde Quoidbach och hans kollegor flera kontrollexperiment för att testa resultaten ytterligare. I ett av dem fick försökspersoner ange hur mycket de var villiga att betala för att om tio år se en konsert med sitt favoritband. Samtidigt fick andra försökspersoner ange hur mycket de skulle vara villiga att betala för att få se en konsert, just nu, fast med sitt favoritband från tio år sen.

Och enligt forskarna själva visar resultatet av det här kontrollexperimentet på samma sak som resten av studien: vi förändras, men vi tycker att så som vi är just nu är allra bäst.

Smaken förändras

I genomsnitt var försökspersonerna i konsertexperimentet beredda att betala 129 dollar för en konsert om tio år med sitt favoritband. Men försökspersonerna som fick chansen att se sitt gamla favoritband idag ville inte punga ut med mer än 80 dollar i genomsnitt.

– Våra resultat visar att det kan vara en bra idé att tänka ett extra steg när man köper eller satsar på något långsiktigt. Ska vi verkligen köpa den här bilen eller huset, det kanske är bättre att hyra? Det kan åtminstone vara bra att veta om att man kan komma att förändras i framtiden, säger Jordi Quoidbach.

Överraskande resultat eller inte? Oavsett vilket så finns det ändå något betryggande i att veta att vi faktiskt kommer att förändras, och att vi kommer att vara nya, spännande människor om tio år. Åtminstone kommer vi att tycka det då i alla fall.

Studien publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften Science.

Så gick huvudstudien till

  • 19 000 personer i åldrarna 18 till 68 deltog.
  • Deltagarna ombads bedöma förändringen av deras personligheter, värderingar och preferenser.
  • Hälften fick bedöma hur mycket de har förändrats under sina senaste tio levnadsår, andra hälften fick bedöma hur mycket de tror att de kommer förändras under de kommande tio åren.
  • Jämförelsen gjordes sedan mellan personer med tio års mellanrum (t.ex. 18 och 28, eller 58 och 68) eftersom de då bedömer samma tioårsperiod i livet.
  • Resultaten visar att oavsett om det handlar om förändringar av personlighet, värderingar eller preferenser så tycker vi människor att vi har förändrats mycket de senaste tio åren, men tror samtidigt att vi inte kommer att förändras så mycket mer under de kommande tio åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.