Varför gäspar vi? Svaret på den frågan är faktiskt inte helt klart. Ett skäl tycks vara att vi behöver få in mer syre i kroppen när vi är trötta, men gäspningar smittar ju också, och vi gäspar ogärna när det är kallt ute. Och om även foster gäspar när de simmar runt i fostervattnet måste gäspningar kunna fylla någon helt annan funktion än att bara syresätta blodet.
Enligt de brittiska forskarna vid Durham och Lancaster Universities skulle ett fosters gäspningar kunna vara en signal på fostrets hälsotillstånd. Forskarna skannade femton foster under graviditetsveckorna 24 till 36 och såg att antalet gäspningar minskade i antal efter vecka 28.
Inte ett tecken på trötthet
Det här får forskarna att dra slutsatsen att gäspningen hos fostren har att göra med det ofödda barnets utveckling i livmodern.
– Till skillnad från oss smittas förstås inte foster av gäspningar och de gäspar heller inte för att de är sömniga, säger Nadja Reissland, en av forskarna bakom studien.
Istället tycks frekvensen på gäspningen hänga ihop med fostrets tillväxt och kan kanske höra ihop med hjärnans utveckling under graviditeten, tror Nadja Reissland.
Vissa forskare menar att munrörelserna som foster gör i magen inte är gäspningar utan bara ett gapande, men de brittiska forskarna menar att deras studie visar att foster gäspar ibland och bara gapar ibland.
– Det är viktigt att ta reda på hur foster gäspar, för detta kan vara en hälsomarkör till exempel hos foster som man vet utvecklas dåligt under graviditeten, menar Nadja Reissland.