”God afton och välkomna till TV 2 magasinet Vetenskapens värld”
Så började det allra första programmet av Vetenskapens värld som sändes hösten 1971. Programledaren Bo G Erikson satt som alltid bakom ett skrivbord och lotsade publiken genom de senaste vetenskapliga nyheterna. Det kunde handla de första rymdsonderna som skickades mot grannplaneten Mars eller om upptäckten av signalsubstansen dopamin.
Redan i det första programmet 1971 lyckades han klämma in två blivande Nobelpristagare, nämligen svensken Arvid Carlsson som fick Nobelpriset i medicin år 2000 samt britten John Gurdon som belönades med samma pris 2012.
Två internationella Emmys
Bo G Erikson var programledare för Vetenskapens värld i 31 år och under den tiden hann programmet också belönas med två internationella Emmys. Det var för serierna ”Sagan om livet” och ”Livets mirakel” som gjordes tillsammans med den världsberömda fotografen Lennart Nilsson.
– Jag hade roligt hela tiden! Det mest intressanta tyckte jag var arkeologi och astronomi men senare blev det medicinen som kom i centrum, säger Bo G Erikson.
Ett av de äldsta programmen
Den nya flygtekniken, klimatvetenskapens utveckling, arkeologi över hela världen, medicinens framsteg, kvantfysik och alltid rymden. Ingenting har varit för stort eller för litet för att passa in i Vetenskapens värld som rullat i din ruta i 50 år. Det är bland de allra äldsta programmen på SVT, bara nyhetsprogrammen och Sportspegeln är äldre.
Men hur mår 50-åringen idag då?
– Hon mår prima! Kombinationen av erfarenhet som kommer med åren och en rask och kompetent redaktion bådar gott för framtiden, säger Anna Schytt som är redaktionschef på Vetenskapens värld.
Programmets nuvarande programledare Victoria Dyring har lett Vetenskapens värld i nästan 11 år nu och hon tror också på framtiden för programmet.
Vi föds på nytt
– 50-åringen är stark! Intresset för vetenskap växer. Det är ju bara genom vetenskap som vi kan lösa problem som pandemier till exempel. Så vi föds på nytt hela tiden! Säger Victoria Dyring.
Titta in i 50 år av vetenskap på SVT. Vi har samlat ihop godbitarna i programmet som går att se på SVTplay eller 20.00 i SVT2 på måndag den 18 oktober. Eller tjuvkika på videon ovan.