Tarmbakterier kan påskynda utvecklingen av alzheimer, visar ny forskning från Lunds universitet. När forskarna undersökte tarmfloran hos möss som är friska och jämförde med den hos möss som insjuknat i alzheimer, visade det sig att sammansättningen av bakterier i tarmen skiljde sig åt. Minst plack i hjärnan hade möss som på konstgjord väg helt vuxit upp utan bakterier i tarmen.
”Viktig miljöfaktor”
– Vi blev överraskade över att det blev så stor skillnad. Det var 70 procent mindre mängd plack i hjärnan hos möss utan bakterier i tarmen. Så det är en viktig miljöfaktor. Tarmfloran är nog en viktigare miljöfaktor än vad vi trodde, säger Frida Fåk Hållenius, docent vid Centrum för Preventiv Livsmedelsforskning, till TT.
Alla bär vi på bakterier i tarmarna och många bakterier lever i symbios med sin bärare. Problemen, anser forskarna, kommer när tarmfloran på grund av kosten kommer i obalans och vi får en inflammation i kroppen.
Förebygga sjukdomen
Forskarna ska nu gå vidare med att identifiera exakt vilka bakterier som har betydelse för tillväxten av plack och då framför allt i människor. Det öppnar för att med kostens hjälp kunna förebygga sjukdomen vilket betraktas som ett stort genombrott i forskningen om sjukdomen.
– Tidigare har man inte kunnat göra något åt alzheimer mer än att ge mediciner som lindrar symptomen. Men nu skulle man faktiskt kunna göra något aktivt och förebygga att sjukdomen bryter ut. Kan man försena insjuknandet kan det bli så att man inte alls behöver utveckla sjukdomen. Och det bara genom att ändra kost och se till att ha en skyddande tarmflora.
Fakta: Alzheimers sjukdom
Drygt 100.000 svenskar har Alzheimers sjukdom. Orsakerna till sjukdomen är i stort sett okända, men de viktigaste riskfaktorerna är hög ålder och ärftlighet.
Vid Alzheimers sjukdom bildas små klumpar – plack – vid nervtrådarna i hjärnan. Placket består av ett protein som även förekommer i en frisk hjärna. Placken uppträder först i hippocampus, ”hjärnans minnescentral” och sprider sig efterhand till andra delar.
Ålder, arv och livsstil påverkar risken att få sjukdomen. Sannolikheten att insjukna ökar efter 65 år. Den som har en alzheimersjuk förälder har högre risk att själv drabbas. Rökning, högt blodtryck, diabetes och fetma kan vara riskfaktorer.
Alzheimer är den vanligaste demenssjukdomen, det vill säga en sjukdom som drabbar människans kognitiva förmåga.
Källor: Nationalencyklopedin, Demenscentrum och Alzheimerfonden