Foto: TT

Vulkaner kan sänka jordens temperatur

Uppdaterad
Publicerad

Ett kraftfullt vulkanutbrott kan kyla ned jorden. Och det kan förklara en del av de variationer av jordens temperaturer vi har sett historiskt.

När en vulkan får ett kraftigt utbrott spottar den ut miljontals ton med sulfatpartiklar som kan nå djupt in i atmosfären. Om de når ända till stratosfären, det yttersta lagret i atmosfären, renas inte luften av nederbörd och kan där spridas över världen. Partiklarna reflekterar tillbaka solljuset istället för att nå jordens yta och temperaturen sänks.

Historiska vulkanutbrott

Detta har inträffat många gånger i historien och är en av många förklaringar till varför jordens temperatur har varierat. Ett exempel är utbrottet av vulkanen Pinatubo i Filippinerna 1991 som resulterade i en temperatursänkning runt en halv grad. Ett annat exempel är Tamboras vulkanutbrott i Indonesien 1815 som bidrog till vad som kallas ”året utan sommar”. Temperaturen föll då med tre grader. På norra halvklotet gjorde regn och kyla att skördarna slog fel, människor drabbades av svält och det rådde ekonomisk kris.

Kan ge kunskap om klimatmanipulation

Eftersom att vulkanutbrott kan förändra jordens temperatur är dessa naturkrafter självklart intressanta för forskare i den globala uppvärmningens tidevarv. Ett sätt att manipulera klimatet, så kallad geoengineering, är att släppa ut kemikalier i stratosfären liknande de som vulkaner sprutar ut. Genom att studera nästa vulkanbrott kan forskare därför lära sig mera om klimatmanipulation.

– Det här är viktigt om vi någonsin ska börja med geoengineering, säger Alan Robock, forskare vid Rutgers universitet till New York Times.

Nasa studerar vulkanutbrott

Några som håller ögonen särskilt öppna är amerikanska Nasa som nu gör en plan för hur nästa stora vulkanutbrott ska bevakas, skriver tidningen. Så fort ett stort vulkanutbrott sker tänker Nasa ge sig ut och studera det noggrant. Samtidigt tonar de ned betydelsen av att använda kunskapen till den kontroversiella metoden, geoengineering.

Riskabel metod att trigga vulkaner

Men att trigga igång en vulkan för att sänka temperaturen, kan det vara en bra idé? Vulkanforskaren Valentin Troll, professor vid institutionen för geovetenskaper, Uppsala universitet är skeptisk.

– Vissa spekulerar att det är en bra idé att trigga vulkanutbrott för att hejda den globala uppvärmningen. Men vi vet inte vad som skulle komma ur en vulkan om den fick ett utbrott.

Han menar att det är en alldeles för farlig och dyr metod, samtidigt som det inte går att garantera vad vulkanen skulle släppa ifrån sig. Om fel vulkan triggades skulle temperaturen till och med kunna öka ännu mer, berättar han.

– Vi har inte kommit så långt att vi kan få en vulkan att göra exakt vad vi vill att den ska göra. Vulkaner är sådana mäktiga naturkrafter att vi människor gör bäst i att hålla oss borta när den väl är nära ett utbrott, säger Valentin Troll.

Se hur vulkanen Tambora förändrade världen i Vetenskapens värld på måndag den 12 februari klockan 20.00 och på SVTPlay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.