Utredaren: ”Vi gör inte tillräckligt mycket”

Uppdaterad
Publicerad

Utredaren Moa Mannheimer har studerat över hundra kvinnomord där förövaren varit make eller tidigare partner till kvinnan. Insatserna som görs är stora, men inte tillräckliga, menar Mannheimer.

– Trots att myndigheter har en intention och gör mycket så gör vi faktiskt inte tillräckligt för att förhindra det här.

Det dödliga våldet som inträffar i nära relationer har väckt stora reaktioner hos svenskar.

De senaste tre veckorna har fem kvinnomord uppmärksammats i Sverige och nya löften om krafttag har presenterats. Men enligt Camilla Rudholm, vars syster misshandlades till döds av sin tidigare partner, har debatterna bara fortsatt utan förändring.

– Politikerna lovade förändring, men så händer det igen. Fem kvinnor på några veckor. Det är fruktansvärt, det får inte fortsätta, säger hon till SVT.

Mördas i samband med separation

Efter en detaljgranskning av över hundra fall där kvinnor har dödats av män som de tidigare haft en relation med, har man kunnat kartlägga en gemensam nämnare.

En klar majoritet av kvinnorna mördades i samband med separation.

– Det finns många orsaker bakom varje mord. Separation är ofta en kris, vilket gör att det inte sällan händer att problem hos en gärningsperson kan eskalera, berättar Mannheimer i SVT:s Agenda.

Den senaste sammanställningen visar att ungefär hälften av gärningsmännen lider av psykiska problem. Lika stor andel har problem med missbruk, samtidigt som majoriteten av männen visar sig vara arbetslösa.

– Det krävs intensiva insatser. Vi behöver se till och adressera den psykiska ohälsan, missbruksproblemen och den sociala isoleringen. Vi går ofta in med en psykisk behandling men missar de övriga delarna.

Hedersvåld återkommande orsak

En återkommande orsak till kvinnomorden är hedersvåld. Det viktigaste i en sådan problematik är att identifiera eventuella faror. Tankar kring exempelvis familjeåterförening kan vara ett exempel.

Även nyanlända kvinnor som kommer i anknytning till sin partner är en riskfaktor.

– Där bygger systemet på att man har en partner i Sverige som har samhällskontakterna som hjälper en in i landet. Är personen våldsutövare eller farlig så kan det vara svårt att söka hjälp, säger Mannheimer.

”Ta upp frågan om du ser att någon är utsatt”

Som granne eller anhörig kan det vara svårt att agera. Ser man att någon far illa eller är utsatt är det viktigt att ta upp frågan.

– I pandemitiderna blir man ännu mer beroende av sina närstående. Det är dock viktigt att man vågar och vet att det finns hjälp där ute att få.

Är du själv utsatt? – Hit kan du vända dig

Akuta händelser

Vid akuta händelser bör du kontakta 112 för att snabbt få hjälp. Om det inte är en akut händelse men du ändå behöver kontakt med sjukvård går det att ringa till 1177 för att få hjälp om vart du kan vända dig inom vården.

Kvinnofridslinjen

Nationellt centrum för kvinnofrid bemannar på uppdrag regeringen telefonlinjen dygnet runt, året om. Samtal till linjen syns inte på telefonräkningen och är helt kostnadsfria. Personalen har tillgång till tolk. Kvinnofridslinjen går att nå på telefon: 020 50 50 50

Kvinnojourer

Det finns flera kvinnojourer runt om i landet som erbjuder stöd och hjälp. Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) har samlat alla jourer på sin hemsida roks.se.

Socialtjänsten

De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit det går att ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida.

Terrafems rikstäckande jourtelefon

Samtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen. Nås på telefon:: 020-521010

Unizon

Riksförbundet Unizon som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer över hela landet. Via deras hemsida finns kontaktvägar till jourer och stödverksamhet.

Tjejzonen

För unga som identifierar sig som tjej och som är mellan 10 och 25 år. En anonym jourchatt finns på deras hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.