Kryddig tofu med indiskt frasigt bröd
Publicerat:
2024-02-19Tillagningstid:
Den här rätten har influenser både från Indien, Sydamerika, Asien, Sverige och USA. Rätten består av cajunkryddad tofu, vegansk yogurtkräm med lime, picklad rödkål och chimichurry. Allt detta läggs på mitt absoluta favoritbröd lacha paratha, som är ett indiskt tunnbröd från Punjab-regionen i norra Indien. Degen består av vetemjöl som kavlas ut och sen viks in med smör eller olja. Degen kavlas ytterligare och sen när brödet gräddas blir det mjuka frasiga lager. Supergott att doppa i indiska grytor eller som här då jag toppar det med massa smaksatt grönt.
Ingredienser
6portioner
Cajunkryddpasta
- 1finhackad gul lök
- 4mskchilisås
- 3rivna vitlöksklyftor
- 1tsktimjan
- 2tskoregano
- 2tskpaprikapulver
- 2tskmald spiskummin
- 0,5 tskchiliflakes
- 0,5dlolja
- salt efter smak
- nypa socker
Cajuntofu
- 1bit(ar)fast tofu
- cajunkryddpastan
- rapsolja så att det täcker tofun
Paratha
- 3,5dlvetemjöl
- 1tsksalt
- 1,5dlvarmt vatten
- 1mskrapsolja
- 50grumstempererat smör
- gärna vitlök, smält smör och hackad persilja till pensling
Chimmichurry
- 2dlhackad persilja
- 1dlolivolja
- 2lime, saft och finrivet skal
- 3mskfinhackad charlottenlök
- 1vitlöksklyfta, finhackad
- 1tskchiliflakes
- 2krmsalt
Vegansk majonnäs
- 3mskkikärtsspad från förpackning
- 2tskvitvinsvinäger
- 2tskdijonsenap
- 2krmsalt
- 2dlneutral olja
Lime- och vitlökskräm
- 1dlvegansk majonnäs
- 1dlvegansk yoghurt
- 0,5klyfta vitlök, finriven
- 1lime, saft och finrivet skal
- salt efter smak
Picklad rödkål
- 5dlrödkål, tunt strimlad
- 0,5lök, tunt skuren
- 1citron, saft och finrivet skal
- 2msksocker
- salt efter smak
Så lagar du
Cajunkryddpasta
- Värm upp olja och tillsätt resten av ingredienserna.
- Tillsätt salt och en nypa socker.
Cajuntofu
- Smula sönder tofun i stora bitar.
- Lägg i skål och marinera med cajunpastan.
- Lägg ut den marinerade tofun på plåt med bakplåtspapper och ställ in i 180 g varmluftsugn i ca 10 min.
Paratha
- Blanda ihop mjöl, vatten och salt i en skål.
- Häll ner vatten och olja och arbeta ihop i ca 5 minuter till en smidig deg.
- Lägg degen i en skål, plasta in och låt degen vila i ca 1 tim.
- Dela degen i 6 delar och rulla dem till små bollar.
- Kavla ut degen till en rundel. Kavala mycket tunt.
- Bre på ett tunt lager smör på rundeln.
- Vik ihop rundeln som ett dragspel.
- Dra ut deg-dragspelet något och rulla ihop den som en kanelbulle.
- Mjöla något och lägg på bricka.
- Fortsätt med resterande degbitar.
- Låt bitarna vila i ca under kökshanduk i ca 30 min.
- Efter 30 min, kavla ut degen på nytt till 5 mm rundlar.
- Hetta upp en torr stekpanna och stek rundlarna på båda sidor.
- Rundlarna ska få fin färg på båda sidor och inte kännas degiga.
- Gott att pensla med smält vitlökssmör med persilja – serveras då med fördel lite varma!
Chimichurry
- Rör ihop alla ingredienser och smaka av med salt.
- Chimichurryn håller bra i kylen i ca 2-3 dagar.
Vegansk majonnäs
- Mixa ihop kikärtsspad med vinäger, dijonsenap och salt
- Tillsätt rapsolja i en tunn stråle under mixning, till en slät och fluffig majonnäs.
Lime- och vitlökskräm
- Blanda ihop alla ingredienser och smaksätt med salt.
Picklad rödkål
- Lägg rödkål och lök i en skål
- Tillsätt övriga ingredienser och massera kålen så att den blir lite mjuk.