Aubergine ”pakoda” med krispig rissallad
Publicerat:
2025-01-07Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Pakorasmet
- 4dlkikärtsmjöl eller majsmjöl
- 3mskmajsstärkelse
- 3dlvatten
- 2tskgaram masala
- 2tskgurkmeja
- 1,5tsksalt
Auberginer
- 100gsmör
- 1striven vitlöksklyfta
- 1tsksambal oelek
- 1tskcurry
- 4stsmå auberginer
- Olja till fritering
Krispig rissallad del 1
- 4dlkokt ris
- 1msksambal oelek
- 1tskcurry
- 2mskolja
- 1striven vitlöksklyfta
- salt
Krispig rissallad del 2
- 2sthackad röd lök
- 1dlkokta linser
- 2dlhackad gurka
- 1stcitron (skal och saft)
- 2tskmortlad kummin
- 1krmchiliflakes
- 1tskcurry
- 1tsksocker
- 1knippa(or)koriander (hackad)
- 1knippa(or)mynta (hackad)
Yoghurtdipp
- 2dlnaturell yoghurt
- 0,5klyfta(or)vitlök (riven)
- 1nypa(or)salt
Topping/garnering
- krispigt ris
- koriander
- mynta
Så lagar du
Pakorasmet
1. Blanda ihop smeten som ska kännas fast, inte för torr och inte för rinnig.
2. Blandas till klumpfri.
Auberginer
3. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Värm smör, vitlök, curry och samba oelek i en kastrull.
5. Dela auberginerna på i fyra delar på längden och lägg dem, med köttsidan uppåt, på plåt med bakplåtspapper.
6. Pensla med smör och kryddblandningen.
7. Salta.
8. Baka auberginerna i het ugn i ca 5 min.
9. Ta ut och låt svalna något.
10. Värm olja i en kastrull till ca 175 grader, ta rikligt med olja.
11. Doppa auberginbitarna i frityrsmet och fritera tills smeten de är gyllene.
12. Ta upp dem och toppa med krispig rissallad, yoghurtdipp och topping.
Krispig rissallad del 1
13. Blanda upp riset med sambal oelek, curry, olja, vitlök och lite salt.
14. Bre ut på bakplåtspapper och krispa upp riset i 200 gradig ugn i ca 40 min.
15. Låt svalna.
Krispig rissallad del 2
16. Blanda ihop alla ingredienser till en sallad (spara lite ris, koriander och mynta till garnering).
17. Vänd runt ordentligt.
Yoghurtdipp
18. Blanda till en dipp.