Aubergine ”pakoda” med krispig rissallad

Rissallad med bland annat gurka och rödlök, samt tillagad aubergine, serverat på en vit tallrik.

Publicerat:

Tillagningstid:

Här kommer ett recept med en favoritgrönsak, nämligen aubergine. Aubergine är perfekt ingrediens till många olika recept. Jag brukar baka den i ugnen och ha den som ett tillbehör. I denna rätt får auberginen agera huvudpjäs!

Ingredienser

4portioner

Pakorasmet

  • 4dl
    kikärtsmjöl eller majsmjöl
  • 3msk
    majsstärkelse
  • 3dl
    vatten
  • 2tsk
    garam masala
  • 2tsk
    gurkmeja
  • 1,5tsk
    salt

Auberginer

  • 100g
    smör
  • 1st
    riven vitlöksklyfta
  • 1tsk
    sambal oelek
  • 1tsk
    curry
  • 4st
    små auberginer
  • Olja till fritering

Krispig rissallad del 1

  • 4dl
    kokt ris
  • 1msk
    sambal oelek
  • 1tsk
    curry
  • 2msk
    olja
  • 1st
    riven vitlöksklyfta
  • salt

Krispig rissallad del 2

  • 2st
    hackad röd lök
  • 1dl
    kokta linser
  • 2dl
    hackad gurka
  • 1st
    citron (skal och saft)
  • 2tsk
    mortlad kummin
  • 1krm
    chiliflakes
  • 1tsk
    curry
  • 1tsk
    socker
  • 1knippa(or)
    koriander (hackad)
  • 1knippa(or)
    mynta (hackad)

Yoghurtdipp

  • 2dl
    naturell yoghurt
  • 0,5klyfta(or)
    vitlök (riven)
  • 1nypa(or)
    salt

Topping/garnering

  • krispigt ris
  • koriander
  • mynta

Så lagar du

Pakorasmet
1. Blanda ihop smeten som ska kännas fast, inte för torr och inte för rinnig.

2. Blandas till klumpfri.

Auberginer

3. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Värm smör, vitlök, curry och samba oelek i en kastrull.

5. Dela auberginerna på i fyra delar på längden och lägg dem, med köttsidan uppåt, på plåt med bakplåtspapper.

6. Pensla med smör och kryddblandningen.

7. Salta.

8. Baka auberginerna i het ugn i ca 5 min.

9. Ta ut och låt svalna något.

10. Värm olja i en kastrull till ca 175 grader, ta rikligt med olja.

11. Doppa auberginbitarna i frityrsmet och fritera tills smeten de är gyllene.

12. Ta upp dem och toppa med krispig rissallad, yoghurtdipp och topping. 

Krispig rissallad del 1

13. Blanda upp riset med sambal oelek, curry, olja, vitlök och lite salt.

14. Bre ut på bakplåtspapper och krispa upp riset i 200 gradig ugn i ca 40 min.

15. Låt svalna.

Krispig rissallad del 2

16. Blanda ihop alla ingredienser till en sallad (spara lite ris, koriander och mynta till garnering).

17. Vänd runt ordentligt.

Yoghurtdipp

18. Blanda till en dipp.

Dela det här receptet med dina vänner!