Chokladsalami
Publicerat:
2024-12-18Tillagningstid:
En ljuvligt, chokladig godbit som är snabblagad och inte kräver ugn. Den är perfekt för dig som vill ha en snabb och god karra, dessert eller presentidé. Jag gör två mindre rullar av satsen som även går bra att halvera. Här kommer receptet på hur du gör din egen chokladsalami!
Ingredienser
40portioner
- 200gmörk choklad (minst 60% kakao)
- 100gsmör
- 1dlflorsocker
- 2tskvaniljsocker
- 2dlkrossade kakor eller kex
- 10stskumtomtar
- 1dltorkade aprikoser, tranbär eller jordgubbar
- 1dlnötter (valfritt, t.ex. hasselnötter, pistasch- eller valnötter)
- 1mskkakao
- 2stäggulor
Till servering
- florsocker
Så lagar du
- Bryn smöret tills det är gyllene i färgen. Dra kastrullen från värmen.
- Hacka chokladen och lägg ner den i smöret. Låt den smälta. Rör om tills blandningen är helt slät.
- Blanda ihop de torra ingredienserna.
- Häll i chokladblandningen, rör om ordentligt tills du får en tjock massa. Rör ner äggulorna.
- Häll blandningen på ett bakpapper.
- Rulla ihop den till en lång, jämn cylinder (som en salami). Försök att få den så jämn och kompakt som möjligt.
- Lägg rullen i kylen i minst 2 timmar, eller tills den är ordentligt fast. Om du vill kan du även låta den stå i kylskåpet över natten. Rulla eller pudra den gärna i florsocker för att ge den en extra fin yta.
- Skär den i skivor innan servering.
Tips:
1. Gillar du marsipan? Ta ett färdigkavlat marsipanlock och rulla in chokladen i det.
2. För extra smak kan du tillsätta rivet apelsinskal eller en nypa kanel i chokladblandningen.
3. Chokladsalamin kan förvaras i frysen ett par månader om du packar den väl eller i kylskåpet upp till två vecko