Chokladsalami

Bilden är delad i två, på vänster sida ser vi en chokladsalami med torkade jordgubbar och pistagenötter, runt hela salamin är det en grön marsipan. På höger sida ser vi en chokladsalami med torkad frukt och nötter, korven är täckt av florsocker.

Publicerat:

Tillagningstid:

En ljuvligt, chokladig godbit som är snabblagad och inte kräver ugn. Den är perfekt för dig som vill ha en snabb och god karra, dessert eller presentidé. Jag gör två mindre rullar av satsen som även går bra att halvera. Här kommer receptet på hur du gör din egen chokladsalami!

Ingredienser

40portioner

  • 200g
    mörk choklad (minst 60% kakao)
  • 100g
    smör
  • 1dl
    florsocker
  • 2tsk
    vaniljsocker
  • 2dl
    krossade kakor eller kex
  • 10st
    skumtomtar
  • 1dl
    torkade aprikoser, tranbär eller jordgubbar
  • 1dl
    nötter (valfritt, t.ex. hasselnötter, pistasch- eller valnötter)
  • 1msk
    kakao
  • 2st
    äggulor

Till servering

  • florsocker

Så lagar du

  1. Bryn smöret tills det är gyllene i färgen. Dra kastrullen från värmen. 
  2. Hacka chokladen och lägg ner den i smöret. Låt den smälta. Rör om tills blandningen är helt slät. 
  3. Blanda ihop de torra ingredienserna. 
  4. Häll i chokladblandningen, rör om ordentligt tills du får en tjock massa. Rör ner äggulorna. 
  5. Häll blandningen på ett bakpapper. 
  6. Rulla ihop den till en lång, jämn cylinder (som en salami). Försök att få den så jämn och kompakt som möjligt. 
  7. Lägg rullen i kylen i minst 2 timmar, eller tills den är ordentligt fast. Om du vill kan du även låta den stå i kylskåpet över natten. Rulla eller pudra den gärna i florsocker för att ge den en extra fin yta. 
  8. Skär den i skivor innan servering.

 

Tips:

1. Gillar du marsipan? Ta ett färdigkavlat marsipanlock och rulla in chokladen i det.

2. För extra smak kan du tillsätta rivet apelsinskal eller en nypa kanel i chokladblandningen.

3. Chokladsalamin kan förvaras i frysen ett par månader om du packar den väl eller i kylskåpet upp till två vecko

Dela det här receptet med dina vänner!