Farinata - Kikärtspizza med citron och rödlök
Publicerat:
2025-01-22Tillagningstid:
I Liguerien kallas den Farinata, i Frankrike socca. Det här är en krispig, härlig pizza eller pannkaka som bakas på kikärtsmjöl och toppas med det du gillar. Här får den fin syrlighet från tunna skivor citron.
Ingredienser
4 - 6portioner
- 150gkikärtsmjöl
- 3dlvatten
- ½dlolivolja
- 1tsksalt
- nymald svartpeppar
- 1strödlök
- 1stekologisk citron
- 2-3kvist(ar)rosmarin
- 2-3mskriven parmesan
- flingsalt
- efter smakruccola
Så lagar du
- Blanda mjöl, vatten, 2 msk olivolja, salt och svartpeppar i en bunke och vispa ihop. Låt gärna stå i ca 20 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala och skär löken i tunna strimlor. Skär eller hyvla citronen så tunt som möjligt och ta bort kärnorna.
- Fodra en långpanna (ca 30 x 20 cm) med bakplåtspapper. Häll i 1 msk olivolja och sätt in i ugnen i 5 minuter så den blir riktigt het.
- Ta ut och häll på Farinata-smeten. Grädda i ugnen i 10 minuter eller tills den har börjat stelna på ytan.
- Ta ut och riv över parmesanost. Sprid ut lök, citron och rosmarin över kakan och sätt in i ugnen igen.
- Grädda i 10 – 15 minuter eller tills ytan fått fin färg. Rosta gärna med grilleffekt de sista minuterna.
- Toppa med flingsalt, lite ringlad olivolja och ruccola.