Farinata - Kikärtspizza med citron och rödlök

En skärbräda med en rektangulär pizza som toppats med citron och rödlök och mycket ruccola. I bildens övre vänstra hörn syns två citroner.

Publicerat:

Tillagningstid:

I Liguerien kallas den Farinata, i Frankrike socca. Det här är en krispig, härlig pizza eller pannkaka som bakas på kikärtsmjöl och toppas med det du gillar. Här får den fin syrlighet från tunna skivor citron.

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 150g
    kikärtsmjöl
  • 3dl
    vatten
  • ½dl
    olivolja
  • 1tsk
    salt
  • nymald svartpeppar
  • 1st
    rödlök
  • 1st
    ekologisk citron
  • 2-3kvist(ar)
    rosmarin
  • 2-3msk
    riven parmesan
  • flingsalt
  • efter smak
    ruccola

Så lagar du

  1. Blanda mjöl, vatten, 2 msk olivolja, salt och svartpeppar i en bunke och vispa ihop. Låt gärna stå i ca 20 minuter.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Skala och skär löken i tunna strimlor. Skär eller hyvla citronen så tunt som möjligt och ta bort kärnorna.
  4. Fodra en långpanna (ca 30 x 20 cm) med bakplåtspapper. Häll i 1 msk olivolja och sätt in i ugnen i 5 minuter så den blir riktigt het.
  5. Ta ut och häll på Farinata-smeten. Grädda i ugnen i 10 minuter eller tills den har börjat stelna på ytan.
  6. Ta ut och riv över parmesanost. Sprid ut lök, citron och rosmarin över kakan och sätt in i ugnen igen.
  7. Grädda i 10 – 15 minuter eller tills ytan fått fin färg. Rosta gärna med grilleffekt de sista minuterna.
  8. Toppa med flingsalt, lite ringlad olivolja och ruccola.

Dela det här receptet med dina vänner!