Hummusbowl med rostad blomkål och picklade morötter
Publicerat:
2025-01-22Tillagningstid:
Billigt, mättande och väldigt gott! Servera din hummus som bas till en god måltid.
Ingredienser
4portioner
Hummus
- 1burk(ar)Kikärtor
- 2-3mskolivolja
- 2-3mskvatten
- 2-3msktahini
- 2stvitlökskklyftor
- ½tsksalt
- saften av en citron
Rostad blomkål
- 1stblomkålshuvud
- 1mskolivolja
- ½tsksalt
- 1mskharissa eller annan chilipasta
Picklade morötter
- 2stmorötter
- 1dlättika
- 1dlsocker
- 2dlvatten
- 1nypa(or)salt
Brynt chilismör
- 50gsmör
- 1mskharissa eller annan chilipasta
Till servering
- 2stägg
- bladpersilja
- ½dlrostade pinjenötter
- Några skivor bröd, gärna pitabröd
- salt och peppar
Så lagar du
Picklade morötter
- Koka upp ättika, socker och vatten till morötterna och sjud i någon minut.
- Skala och skär morötter i stavar och lägg i en burk, gärna tillsammans med en färsk chili och en vitlöksklyfta.
- Häll på lagen och sätt på ett lock.
Rostad blomkål
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Bryt blomkålen i buketter och lägg i en stor skål.
- Häll på olivolja och hälften av harissan. Vänd runt och tippa över allt på en plåt med bakplåtspapper.
- Rosta i ugnen i 25 – 30 minuter eller tills blomkålen fått färg.
- Vänd ner resterande chilipasta.
Hummus
- Om du har tid – ta bort skalen från kikärtorna.
- Mixa kikärtorna med olivolja, vitlök, salt och tahini.
- Häll på vatten tills den mjuknar och fortsätt mixa i 5 – 10 minuter.
- Smaka av med citron och salt.
Ägg
- Koka äggen i 7 minuter och spola med kallt vatten.
Chilismör
- Smält smör till chilismöret.
- Lägg i chili och cayenne och låt allt fräsa några sekunder.
Upplägg
- Klicka upp hummus i tallrikar. Svep runt med en sked så du får en ”krater i mitten”.
- Lägg i rostad blomkål, picklade morötter och ett halvt kokt ägg i varje tallrik.
- Ringla över chilismöret och toppa gärna med rostade pinjenötter och bladpersilja.
- Servera med bröd – till exempel pitabröd.