Hummusbowl med rostad blomkål och picklade morötter

En grön mönstrad tallrik med hummus och picklade morötter. I bakgrunden syns ett delat ägg, rätten har garnerats med pinjenötter. På sidan av tallriken ligger ett pitabröd.

Publicerat:

Tillagningstid:

Billigt, mättande och väldigt gott! Servera din hummus som bas till en god måltid.

Ingredienser

4portioner

Hummus

  • 1burk(ar)
    Kikärtor
  • 2-3msk
    olivolja
  • 2-3msk
    vatten
  • 2-3msk
    tahini
  • 2st
    vitlökskklyftor
  • ½tsk
    salt
  • saften av en citron

Rostad blomkål

  • 1st
    blomkålshuvud
  • 1msk
    olivolja
  • ½tsk
    salt
  • 1msk
    harissa eller annan chilipasta

Picklade morötter

  • 2st
    morötter
  • 1dl
    ättika
  • 1dl
    socker
  • 2dl
    vatten
  • 1nypa(or)
    salt

Brynt chilismör

  • 50g
    smör
  • 1msk
    harissa eller annan chilipasta

Till servering

  • 2st
    ägg
  • bladpersilja
  • ½dl
    rostade pinjenötter
  • Några skivor bröd, gärna pitabröd
  • salt och peppar

Så lagar du

Picklade morötter

  1. Koka upp ättika, socker och vatten till morötterna och sjud i någon minut. 
  2. Skala och skär morötter i stavar och lägg i en burk, gärna tillsammans med en färsk chili och en vitlöksklyfta. 
  3. Häll på lagen och sätt på ett lock.

 

Rostad blomkål

  1. Sätt ugnen på 200 grader. 
  2. Bryt blomkålen i buketter och lägg i en stor skål. 
  3. Häll på olivolja och hälften av harissan. Vänd runt och tippa över allt på en plåt med bakplåtspapper. 
  4. Rosta i ugnen i 25 – 30 minuter eller tills blomkålen fått färg. 
  5. Vänd ner resterande chilipasta.

 

Hummus

  1. Om du har tid – ta bort skalen från kikärtorna. 
  2. Mixa kikärtorna med olivolja, vitlök, salt och tahini. 
  3. Häll på vatten tills den mjuknar och fortsätt mixa i 5 – 10 minuter. 
  4. Smaka av med citron och salt.

 

Ägg

  1. Koka äggen i 7 minuter och spola med kallt vatten.

 

Chilismör

  1. Smält smör till chilismöret. 
  2. Lägg i chili och cayenne och låt allt fräsa några sekunder.
     

Upplägg

  1. Klicka upp hummus i tallrikar. Svep runt med en sked så du får en ”krater i mitten”. 
  2. Lägg i rostad blomkål, picklade morötter och ett halvt kokt ägg i varje tallrik. 
  3. Ringla över chilismöret och toppa gärna med rostade pinjenötter och bladpersilja. 
  4. Servera med bröd – till exempel pitabröd.

Dela det här receptet med dina vänner!