Spansk kikärts- och spenatgryta
Publicerat:
2025-01-22Tillagningstid:
En mättande gryta med hetta, rökighet från paprikan och massa smak. Ät med ett bröd eller servera till goda kryddiga korvar till exempel.
Ingredienser
4portioner
- 2mskolivolja
- 3stvitlöksklyftor
- 1stgul lök
- 3tskspiskummin
- 2strökt paprika
- ½-1tskcayennepeppar
- ca 1 tsksalt
- 2burk(ar)tomater (800 g)
- 1msktomatpuré
- 1burk(ar)kikärtor (400 g)
- 250gfryst bladspenat (tinad)
Till servering
- rostade mandelspån
Så lagar du
- Skala och hacka lök och vitlök.
- Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek löken långsamt tills den mjuknat.
- Tillsätt vitlök och kryddor och låt fräsa någon minut under omrörning.
- Häll i tomatpuré och stek lite till.
- Häll på tomater och salt och rör om. Låt såsen puttra i ca 20 minuter tills den tjocknar. Smaka av ordentligt med salt, chili och eventuellt socker om det behövs.
- Krama ur den frysta spenaten ordentligt och fräs i en annan stekpanna i lite olivolja och gärna med en vitlöksklyfta.
- Häll av kikärtorna och skölj dem.
- Lägg spenat och kikärtor i såsen och rör om ordentligt. Sätt på ett lock så att allt blir genomvarmt.
- Toppa med rostad mandel och servera med bröd.