Spansk kikärts- och spenatgryta

En skål med kikärtsgryta som toppats med mandelflarn och garnerats med en färsk örtkvist.

Publicerat:

Tillagningstid:

En mättande gryta med hetta, rökighet från paprikan och massa smak. Ät med ett bröd eller servera till goda kryddiga korvar till exempel.

Ingredienser

4portioner

  • 2msk
    olivolja
  • 3st
    vitlöksklyftor
  • 1st
    gul lök
  • 3tsk
    spiskummin
  • 2st
    rökt paprika
  • ½-1tsk
    cayennepeppar
  • ca 1 tsk
    salt
  • 2burk(ar)
    tomater (800 g)
  • 1msk
    tomatpuré
  • 1burk(ar)
    kikärtor (400 g)
  • 250g
    fryst bladspenat (tinad)

Till servering

  • rostade mandelspån

Så lagar du

  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek löken långsamt tills den mjuknat. 
  3. Tillsätt vitlök och kryddor och låt fräsa någon minut under omrörning. 
  4. Häll i tomatpuré och stek lite till.
  5. Häll på tomater och salt och rör om. Låt såsen puttra i ca 20 minuter tills den tjocknar. Smaka av ordentligt med salt, chili och eventuellt socker om det behövs.
  6. Krama ur den frysta spenaten ordentligt och fräs i en annan stekpanna i lite olivolja och gärna med en vitlöksklyfta. 
  7. Häll av kikärtorna och skölj dem.
  8. Lägg spenat och kikärtor i såsen och rör om ordentligt. Sätt på ett lock så att allt blir genomvarmt.
  9. Toppa med rostad mandel och servera med bröd.

Dela det här receptet med dina vänner!