Norrländska präriens gudinna och Jag vill vara din Margareta
Publicerat:
2025-01-17Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Två festliga drinkar utan alkohol signerade Emil Åreng att njuta av till helgen.
Ingredienser
1portioner
Drottningsocker
- 100gFrysta hallon
- 100gFrysta blåbär
- 1literSockerlag (lika delar strösocker och vatten)
Hjortronskum
- 100gHjortron
- 500mlSockerlag (lika delar strösocker och vatten)
- 10clÄggvita
Norrländska präriens gudinna
- 25mlLingonsyra (Lingonjuice om du ej har)
- 25mlÄppelsyra (20 ml Citronjuice om du ej har Äppelsyra)
- 30mlDrottningsocker*
- efter smakHjortronskum att toppa med
- efter smakÅkerbärspulver
Jag vill vara din Margareta
- 40mlRosenkvittenjuice (eller 30 ml Citronjuice)
- 30mlHonungsvatten smaksatt med älgört
- efter smakSvartvinbärstonic (eller den du gillar)
Så lagar du
Drottningsocker
- Värm upp 100gr frysta hallon och 100gr frysta blåbär i 1 liter sockerlag (lika delar strösocker och vatten).
- Koka upp och låt stå på svag värme i ungefär 2 timmar.
- Sila sedan av och använd laget. Bären kan du fortfarande använda till sylt eller marmelad.
Hjortronskum (Räcker till ungefär 20 cocktails.)
- Värm upp 100gr hjortron med 500 ml sockerlag (lika delar strösocker och vatten) Koka ej!
- Låt stå på svag värme i ungefär 2 timmar så du får mycket smak av hjortronen.
- Sila bort hjortron (koka sylt på dem) och använd laget.
- Häll ner hjortronsockerlaget i en gräddsifon och tillsätt 10 cl äggvita i en 1 liters sifon, kör ner 3 patroner och skaka som bara den.
Norrländska präriens gudinna
- Skaka alla ingredienser förutom skum och pulver i ungefär 8 sekunder i en shaker fylld med is.
- Sila sedan upp drinken på en stor is-bit eller vanlig is.
- Toppa med hjortronskummet från sifonen och garnera med åkerbärspulver eller det du känner för.
Honungsvatten
- 70% Honung och 30%Vatten, använd tevatten så honungen löser upp sig och går lättare att jobba med i drinkar.
På 50 cl Honungsvatten använde jag 10 gr torkad älgört och lät det ligga i ungefär 1 dygn så de fick en lätt smak av älgörten (tänk mandelkubb)
Jag vill vara din Margareta
- Börja med att salta kanten på glaset.
- Lägg ner en stor is-bit.
- Tillsätt resterande ingredienser och rör med en sked så allting blandas.
- Garnera med älgört eller något du gillar.
Njut!