Norrländska präriens gudinna och Jag vill vara din Margareta

Två glas med drinkar. Den vänstra är gul och den högra är röd.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Två festliga drinkar utan alkohol signerade Emil Åreng att njuta av till helgen.

Ingredienser

1portioner

Drottningsocker

  • 100g
    Frysta hallon
  • 100g
    Frysta blåbär
  • 1liter
    Sockerlag (lika delar strösocker och vatten)

Hjortronskum

  • 100g
    Hjortron
  • 500ml
    Sockerlag (lika delar strösocker och vatten)
  • 10cl
    Äggvita

Norrländska präriens gudinna

  • 25ml
    Lingonsyra (Lingonjuice om du ej har)
  • 25ml
    Äppelsyra (20 ml Citronjuice om du ej har Äppelsyra)
  • 30ml
    Drottningsocker*
  • efter smak
    Hjortronskum att toppa med
  • efter smak
    Åkerbärspulver

Jag vill vara din Margareta

  • 40ml
    Rosenkvittenjuice (eller 30 ml Citronjuice)
  • 30ml
    Honungsvatten smaksatt med älgört
  • efter smak
    Svartvinbärstonic (eller den du gillar)

Så lagar du

Drottningsocker 
 

  1.  Värm upp 100gr frysta hallon och 100gr frysta blåbär i 1 liter sockerlag (lika delar strösocker och vatten).
  2.  Koka upp och låt stå på svag värme i ungefär 2 timmar. 
  3. Sila sedan av och använd laget. Bären kan du fortfarande använda till sylt eller marmelad.

 

Hjortronskum (Räcker till ungefär 20 cocktails.)
 

  1. Värm upp 100gr hjortron med 500 ml sockerlag (lika delar strösocker och vatten) Koka ej! 
  2. Låt stå på svag värme i ungefär 2 timmar så du får mycket smak av hjortronen. 
  3. Sila bort hjortron (koka sylt på dem) och använd laget.
  4. Häll ner hjortronsockerlaget i en gräddsifon och tillsätt 10 cl äggvita i en 1 liters sifon, kör ner 3 patroner och skaka som bara den.  

 

Norrländska präriens gudinna

  1. Skaka alla ingredienser förutom skum och pulver i ungefär 8 sekunder i en shaker fylld med is. 
  2. Sila sedan upp drinken på en stor is-bit eller vanlig is. 
  3. Toppa med hjortronskummet från sifonen och garnera med åkerbärspulver eller det du känner för. 

 

Honungsvatten

  1. 70% Honung och 30%Vatten, använd tevatten så honungen löser upp sig och går lättare att jobba med i drinkar.
    På 50 cl Honungsvatten använde jag 10 gr torkad älgört och lät det ligga i ungefär 1 dygn så de fick en lätt smak av älgörten (tänk mandelkubb)

 

Jag vill vara din Margareta

  1. Börja med att salta kanten på glaset. 
  2. Lägg ner en stor is-bit. 
  3. Tillsätt resterande ingredienser och rör med en sked så allting blandas. 
  4. Garnera med älgört eller något du gillar. 

Njut!

Dela det här receptet med dina vänner!