Mexikanska entomatadas

En spräcklig tallrik med ett vikt bröd med fyllning. Överst vit ost, persilja och skivade oliver.

Publicerat:

Tillagningstid:

Läcker lyxfrukost med dessa mexikanska entomatadas, där en fyllig tomatsås möter krämig bönröra och smulad fetaost. Doppa tortillabröd i den smakrika såsen, fyll med bönor och ost, och toppa med extra tomatsås. Perfekt att servera med koriander, lime och jalapeno för en autentisk mexikansk upplevelse.

Ingredienser

4portioner

  • 8st
    mellanstora majstortillas eller vanliga tortillabröd
  • 300g
    fetaost (läs tips nedan)

Tomatsåsen:

  • 400g
    körsbärstomater på burk
  • 1 st
    gul lök
  • 2st
    vitlöksklyftor
  • 1st
    färsk jalapeno eller chili (valfritt)
  • 1,5dl
    vatten
  • salt & peppar
  • olja, till stekning

Bönröra

  • 3burk(ar)
    svarta bönor eller kidneybönor (à 400 g,), sköljda och avrunna
  • 1st
    gul lök
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • 1st
    grön chilifrukt
  • 0,5tsk
    rökt paprikapulver
  • salt & peppar
  • olja, till stekning
  • 1dl
    vatten (ca)

Serveringsförslag

  • koriander, lime, inlagda jalapeno, avocado, lime

Så lagar du

Börja med tomatsåsen:

  1. Hacka lök, chili och vitlök fint.
  2. Hetta upp olja och stek löken tills den får färg och mjuknar.
  3. Vänd i vitlök, chili och stek lite till. 
  4. Tillsätt tomaterna och fräs allting lite snabbt.
  5. Häll över vatten, smaka av med salt och peppar. Låt såsen puttra under lock i ca 15 minuter.
  6. Mixa såsen slät och låt den puttra under lock i ca 15-20 min.

Bönorna:

  1. Hacka lök, vitlök och chili fint. 
  2. Hetta upp olja och stek lök tills den får färg. 
  3. Tillsätt vitlök och chili, stek lite till. 
  4. Tillsätt bönor och rökt paprikapulver, fräs bönorna under omrörning. 
  5. Mosa bönorna lite slarvigt med en potatisstöt eller en sked, späd med lite vatten tills röran fått önskad konsistens. Bönröran ska varken vara för lös eller kompakt i konsistensen. 
  6. Smaka av med salt och peppar. 
  7. Doppa tortillabröden i tomatsåsen, bred lite bönröra på bröden, smula över fetaost och vik ihop bröden. Lägg på ett fat, toppa med mer tomatsås och lite fetaost. Servera direkt. 
  8. Du kan även gratinera bröden i ugnen på 225°, över och undervärme i ca 5 min. Jag serverade mina utan att gratinera. 

    Servera gärna med koriander, pressa lime över och njut med jalapeno eller hackad avokado.

 

Dela det här receptet med dina vänner!