Mexikanska entomatadas
Publicerat:
2025-01-15Tillagningstid:
Läcker lyxfrukost med dessa mexikanska entomatadas, där en fyllig tomatsås möter krämig bönröra och smulad fetaost. Doppa tortillabröd i den smakrika såsen, fyll med bönor och ost, och toppa med extra tomatsås. Perfekt att servera med koriander, lime och jalapeno för en autentisk mexikansk upplevelse.
Ingredienser
4portioner
- 8stmellanstora majstortillas eller vanliga tortillabröd
- 300gfetaost (läs tips nedan)
Tomatsåsen:
- 400gkörsbärstomater på burk
- 1 stgul lök
- 2stvitlöksklyftor
- 1stfärsk jalapeno eller chili (valfritt)
- 1,5dlvatten
- salt & peppar
- olja, till stekning
Bönröra
- 3burk(ar)svarta bönor eller kidneybönor (à 400 g,), sköljda och avrunna
- 1stgul lök
- 2klyfta(or)vitlök
- 1stgrön chilifrukt
- 0,5tskrökt paprikapulver
- salt & peppar
- olja, till stekning
- 1dlvatten (ca)
Serveringsförslag
- koriander, lime, inlagda jalapeno, avocado, lime
Så lagar du
Börja med tomatsåsen:
- Hacka lök, chili och vitlök fint.
- Hetta upp olja och stek löken tills den får färg och mjuknar.
- Vänd i vitlök, chili och stek lite till.
- Tillsätt tomaterna och fräs allting lite snabbt.
- Häll över vatten, smaka av med salt och peppar. Låt såsen puttra under lock i ca 15 minuter.
- Mixa såsen slät och låt den puttra under lock i ca 15-20 min.
Bönorna:
- Hacka lök, vitlök och chili fint.
- Hetta upp olja och stek lök tills den får färg.
- Tillsätt vitlök och chili, stek lite till.
- Tillsätt bönor och rökt paprikapulver, fräs bönorna under omrörning.
- Mosa bönorna lite slarvigt med en potatisstöt eller en sked, späd med lite vatten tills röran fått önskad konsistens. Bönröran ska varken vara för lös eller kompakt i konsistensen.
- Smaka av med salt och peppar.
- Doppa tortillabröden i tomatsåsen, bred lite bönröra på bröden, smula över fetaost och vik ihop bröden. Lägg på ett fat, toppa med mer tomatsås och lite fetaost. Servera direkt.
Du kan även gratinera bröden i ugnen på 225°, över och undervärme i ca 5 min. Jag serverade mina utan att gratinera.
Servera gärna med koriander, pressa lime över och njut med jalapeno eller hackad avokado.