Sagolika scones med mandelfyllning

Ett fat i vitt porslin med blått kinesiskt mönster. På fatet ligger två bitar scones med glasyr. I bakgrunden syns rosa pioner.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Det finns få saker som är så lockande som doften av nybakade scones eller croissanter. Men tänk om du kunde förena det bästa av två världar. Denna ljuvliga hybrid med koladoftande fyllning är perfekt för en lyxig frukost eller fika och jag har en känsla av att den kommer att bli en ny favorit i din bakrepertoar. Scones är godast nybakade men dessa går utmärkt att frysa in.

Ingredienser

8portioner

Sconesdeg

  • 4dl
    vetemjöl (240 g)
  • ½dl
    strösocker
  • 1msk
    bakpulver
  • 1tsk
    salt
  • 170g
    smör (fryst)
  • 1dl
    mjölk
  • 1
    ägg

Mandelfyllning

  • 60g
    smör, mjukt
  • 60g
    mandelmjöl (1,25 dl)
  • 60g
    florsocker (1 dl)
  • 2msk
    majsstärkelse
  • ½tsk
    salt
  • 1
    ägg

Topping

  • 1dl
    mandelspån
  • 1msk
    smör (smält)
  • 1msk
    råsocker
  • grädde eller uppvispat ägg (till pensling)

Så lagar du

Mandelfyllning

  1. Rör ihop samtliga ingredienser till mandelfyllning. 
  2. Klicka ut 8 klickar på ett bakpapper, frys in. (Den smet som blir över kan du också frysa in.)  

 

Scones

  1. Blanda vetemjöl, socker, bakpulver och salt. 
  2. Riv det frysta smöret på grövsta sidan på rivjärnet, blanda med mjölet. 
  3. Tillsätt mjölk, knåda hastigt ihop till en deg. 
  4. För över degen på en lättmjölad bänk och forma till en rund platta cirka 20 cm
  5. Lägg in i kylen minst 15 minuter. 

    Tips!
    Om du tycker att det är svårt att riva smöret fryst så kan du antingen vänta tills det tinat något eller först riva det 
    kylskåpskallt och frysa in efteråt. Det går även jättebra att förbereda det dagen innan.

 

Topping 

  1. Blanda samtliga ingredienser till topping under tiden som sconesen vilar, ställ åt sidan.

 

Sammanbakning

  1.  Sätt ugnen på 200 grader. 
  2. Ta ut och dela degplattan i åtta tårtbitar. 
  3. Använd en matsked för att göra ett litet hål i mitten av varje degbit. 
  4. Fyll varje hål med en klick fryst fyllning. 
  5. Pensla med grädde och strö  på topping. 
  6. Grädda cirka 15 minuter eller tills de är genomgräddade med gyllene mandeltopp. 
  7. Låt svalna något. 
  8. Sikta florsocker över innan servering. 
     
    Tips!
    Du kan även göra en glasyr på florsocker, lite mjölk, en nypa salt och vaniljsocker och ringla den ovanpå. 

    Servera gärna med denna Röda grapefruktmarmelad med ingefära

Dela det här receptet med dina vänner!