Mandelpäron
Ingredienser
- 4stmellanstora päron
- 5dlvatten
- 2dlsocker
- 0,5stvaniljstång
- 1stkanelstång
- 1tskriven ingefära
- 1stcitron, skal och saft
- 150gmandelmassa
- 2stäggulor
- 1stcitron, skal
- 3dlgrädde
- 1mskamaretto, valfritt
Så lagar du
- Koka en lag av vatten, socker, vanilj, kanel, citron och ingefära i ca 5 min
- Skala päronen och ta ut kärnhuset
- Sjud päronen på svag värme i ca 10-15 min beroende på sort
- Sätt ugnen på grill
- Riv mandelmassan fint och vispa ihop den med ägg, citron, Amaretto och ca 1/2 dl av grädden. Lägg i spritspåse
- Ta upp päronen ur lagen och låt dem svala något
- Skär dem i tunna skivor och lägg dem på plåt med bakplåtspapper eller i portionformar som är ungsfasta
- Spritsa på mandelmassan och gratinera i ugnen. Tar ca 5-10 min eller tills mandelmassan fått lite färg
- Servera med lättvispad grädde! Gott att smaksätta med lite vanilj och Amaretto.