Mandelpäron

På en träskärbräda står en oval pajform, något större än det ensamma päron som ligger i. päronet ligger i en krämig sås och har spritsats med en färskost creme

Publicerat:

Tillagningstid:

Ingredienser

  • 4st
    mellanstora päron
  • 5dl
    vatten
  • 2dl
    socker
  • 0,5st
    vaniljstång
  • 1st
    kanelstång
  • 1tsk
    riven ingefära
  • 1st
    citron, skal och saft
  • 150g
    mandelmassa
  • 2st
    äggulor
  • 1st
    citron, skal
  • 3dl
    grädde
  • 1msk
    amaretto, valfritt

Så lagar du

  1. Koka en lag av vatten, socker, vanilj, kanel, citron och ingefära i ca 5 min
  2. Skala päronen och ta ut kärnhuset
  3. Sjud päronen på svag värme i ca 10-15 min beroende på sort
  4. Sätt ugnen på grill
  5. Riv mandelmassan fint och vispa ihop den med ägg, citron, Amaretto och ca 1/2 dl av grädden. Lägg i spritspåse
  6. Ta upp päronen ur lagen och låt dem svala något
  7. Skär dem i tunna skivor och lägg dem på plåt med bakplåtspapper eller i portionformar som är ungsfasta
  8. Spritsa på mandelmassan och gratinera i ugnen. Tar ca 5-10 min eller tills mandelmassan fått lite färg
  9. Servera med lättvispad grädde! Gott att smaksätta med lite vanilj och Amaretto.

Dela det här receptet med dina vänner!