No-knead bread
Publicerat:
2024-01-31Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Det här brödet är jättegott och ser ut som ett tjusigt bageribröd. Knepet är att ha en riktigt kladdig deg och att inte knåda degen för att behålla jäsbubblorna. Minimal arbetsinsats alltså, med maximal smak.
Ingredienser
- 4dlkallt vatten
- 1tsktorrjäst
- 1,5tsksalt
- 7dlvetemjöl
- 1dlrågmjöl (du kan även använda enbart vetemjöl, samma mängd)
Så lagar du
- Rör ihop samtliga torra ingredienser.
- Rör ner vatten.
- Täck över bunken med bivaxduk eller plastfolie och låt jäsa 12-18 timmar i rumstemperatur.
- Häll upp degen på ett mjölat bakpapper.
- Vik ihop till ett bröd med hjälp av degskrapa och mjöl. Lägg degen på pappret i en bunke, låt jäsa under tiden som ugnen blir varm.
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig värme. Ställ in en gjutjärnsgryta så att den bli varm.
- Ta ut grytan, lägg brödet på pappret i grytan, strö på lite mjöl om du vill. Lägg på locket.
- Grädda 30 minuter med lock i ugnens nedre del. Lyft bort locket och grädda 10 minuter eller tills brödskorpan får vackert gyllene färg. Låt svalna på galler, lägg på en handduk om du önskar mjuk skorpa.