Terrin på potatis, gulbeta och ramslök med matjessill, sparris, gräslök, citron och brynt smörsabayonne.
Publicerat:
2024-05-14Nu blir det försommar extra allt! Här bjuder jag på ett recept som kan verka avancerat men skenet bedrar. Terrinen är superenkel där varm kokt potatis och gulbeta binds samman med en buljonglag och agar agar. Agar är ett geléämne som utvinns ur vissa rödalger, det är lukt- och doftfritt och aktiveras genom att man lägger det i en kokande vätska och låter det stelna vid 40 grader. Den brynta smörsabayonnen är även den enkel, här behövs dock en gräddsifon med tillhörande gräddpatroner.
Ingredienser
6portioner
Potatisterrin
- 800gpotatis, kulor eller små färskpotatis
- 200ggulbeta, morot el kålrot
- 6dlljus fond (kyckling, grönsak eller schalottenlök)
- 2dlvitt vin
- 0,5dlbananschalottenlök, hackad
- 1citron, rivet skal
- 50gsmör
- 30gfärsk ramslök, persilja eller spenat
- 8gagar agar
- smörpapper
Sparrissallad
- 1knippa(or)grön sparris
- 10gdill
- 10ggräslök
- 1citron, saft och rivet skal
- 1mskflytande honung
- 1dlrapsolja
Brynt smörsabayonne
- 125gbrynt smör
- 1ägg
- 2äggvitor
- 1mskmatjessillspad
- 2tskcitronsaft
- sifon
- gräddpatron
Övrigt
- 400gmatjessill
- 50gfinriven lagrad ost tex Västerbottensost
Så lagar du
- Klä en form (30x20 cm) med smörpapper (tips! Pensla kanterna med lite olja så att papperet fastnar)
- Skala och tärna rotsaker
- Dela potatiskulorna
- Koka potatis och rotsaker mjuk i lättsaltat vatten
- Häll av vattnet och håll potatis och rotsaker varm under lock
- Parallellt, fräs lök mjukt i smör i panna med lite höga kanter (potatisen ska sen hällas i buljongen)
- Häll på buljong, vitt vin och smaksätt med citron
- Häll i agar agar och koka/aktivera agar agar i ca 2-3 minuter
- Lägg i varm potatis, rotsaker och grovt skuren ramslök, persilja eller spenat
- Blanda runt/krossa potatisen och rotsaker något! Det ska fortfarande vara grova bitar i blandningen
- Häll blandningen i formen och låt allt stelna i kylskåp i ca 6 timmar
- Skär upp terrinen i avlånga bitar eller kuber
Sparrissallad
- Hyvla eller skär sparris tunt och lägg den gärna i isvatten i ca 1 timme (blir då krispig och god)
- Grovhacka dill
- Skär gräslöken i stavar ca 2 cm
- Blanda ihop citronsaft, skal, honung och olja till en dressing
- Vid servering! Häll av vattnet från sparrisen och slunga den torr
- Blanda dill, sparris och gräslök
- Vänd ihop med dressing
Brynt smörsabayonne
- Bryn smöret till nötig färg
- Mixa ägg plus äggvitor med 125 g brynt smör och sillspad och häll upp i sifon
- Skruva på lock och tryck i en gräddpatron i munstycket.
- Skaka
- Låt stå i ett 55-60 gradigt vattenbad! Obs ej varmare
Servering
- Lägg terrin i botten på fat eller tallrik
- Toppa med matjessill, sparrissallad, brynt smörkräm och riven lagrad ost