Patricia Berghult under titelfajten mot Natasha Jonas i september 2022.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Berghult berätta om upplevelsen: ”Utbuad av 11 000 fans”. Foto: SVT/Bildbyrån

Patricia Berghult beredd på hätsk stämning i titelmatchen: ”Utbuad av 11 000 fans”

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en titelmatch på bortaplan i England mot en engelsk stjärna.

Boxaren Patricia Berghult vet vad som väntar mot Chantelle Cameron den 2 november.

– Förra gången blev jag utbuad av 11 000 fans. Men jag ser fram emot att stå på den stora scenen igen, säger hon till SVT Sport.

För nästan exakt två år sedan, i september 2022, gick Berghult sin dittills största match i karriären när två VM-titlar i superweltervikt (69,9 kilo) stod på spel. Hon mötte då engelska stjärnan Natasha Jonas på dennas hemmaplan i Liverpool.

Berghult förlorade på poäng och efter 15 raka segrar var hennes första proffsförlust ett faktum.

Efter att ha vunnit sina två senaste matcher – mot på pappret enklare motstånd – är det nu åter dags för svenskan att boxas om bälten.

Hon utmanar Chantelle Cameron om WBC:s interimbälte i superlättvikt (63,5 kilo). Cameron blir stor hemmafavorit i Birmingham den 2 november.

– Jag vill säga att man inte påverkas av buropen, man jag tror ändå att man gör det. Det är mycket nervositet. Men det handlar bara om att försöka stänga ute det. Just nu känner jag bara glädjekänslor över att få stå på den stora scenen igen, säger hon till SVT Sport.

Har mötts en gång tidigare

De båda boxarna har snarlika matchfacit: 17-1 för Berghult och 19-1 för Cameron, som dock hade samtliga världsmästarbälten i viktklassen innan hon i november 2023 förlorade stormatchen mot Katie Taylor. Sedan dess har 33-åringen gått en match och vann då WBC:s interimtitel som står på spel mot Berghult.

– Vi möttes faktiskt som amatörboxare när jag var 17 år. Den gången vann hon. Jag var ung och valpig i kroppen, inte lika stabil som jag är i dag. Båda har utvecklats sedan dess, men vissa grejer kanske man kan ta med sig från den matchen, säger skånskan.

Nu är du 30 år. Var står du i din karriär just nu?

– Jag tycker ändå att jag tillhör toppen och då måste man möta de bästa i världen. Det blir en bra värdemätare att få köra mot Chantelle som har bältet. Det är hon som har pressen på sig, inte jag. Men jag ska försöka ta med mig bältet hem till Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.