Tyst minut under cykel-VM:s linjelopp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Emma Johansson prata om vikten av gps-sändare och se de känslosamma bilderna inför dagens linjelopp. Foto: SVT

Tyst minut under cykel-VM efter dödsfallet: ”Väldigt mörk dag”

Uppdaterad
Publicerad

Under damernas linjelopp i VM hölls en tyst minut för omkomna Muriel Furrer.

Och det var starka scener på startlinjen där det var svårt för cyklisterna i det schweiziska laget att hålla tillbaka tårarna.

– Det var en väldigt, väldigt mörk dag för cykeln i går, säger SVT:s expert Emma Johansson.

Det har startats en polisutredning efter dödsfallet som skedde efter ett fall i regniga förhållanden under U23-VM i Zürich.

Furrer fördes till sjukhus med ambulanshelikopter men hennes liv gick inte att rädda.

– En väldigt, väldigt mörk dag för cykeln i går. Jag tror att alla är berörda av det här, säger SVT:s expert Emma Johansson.

Enligt Sydsvenskan tog det flera minuter innan Muriel Furrer hittades. Furrer fick vård och något som debatteras i cykelvärlden är huruvida åkarna bör vara utrustade med gps-sändare även under juniortävlingar – något som finns under seniortävlingar.

Det är andra gången på lite mer än ett år som schweizisk cyklist dör. I fjol förra året dog Gino Mäder efter att ha kraschat våldsamt under Tour de Suisse.

Belgiskan Lotte Kopecky försvarade sitt guld från i fjol när hon tog hem guldet framför Chloé Dygert. Trea blev Elisa Longo Borghini, Italien. Svenska Caroline Andersson gick i mål på plats 16.

Hör Emma Johansson prata om varför åkarna har gps-sändare på seniornivå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.