Diego Armando Maradona och Gianni di Marzio. Foto: TT Nyhetsbyrån

Så upptäcktes Maradona av Napoli: ”Han ville att pappa skulle se en ung kille”

Uppdaterad
Publicerad

Gianluca di Marzio är en av Italiens mest framstående fotbollsjournalister.

Hans pappa Gianni di Marzio tränade Napoli från 1977 till 1979 och var den som upptäckte den då 17-årige Diego Armando Maradona på en plan i Argentina.

– Pappa gav honom en lapp och sade 'skriv på här', säger Gianluca Di Marzio till SVT Sport.

Diego Armando Maradona kom till Napoli 1984 och det var där han nådde sina största framgångar. I den syditalienska klubben vann han två ligatitlar, en italiensk cuptitel och Uefa-cupen innan han lämnade 1991.

Men han kunde ha kommit till klubben långt tidigare. SVT har pratat med fotbollsjournalisten Gianluca di Marzio, vars pappa Gianni ville ta Maradona till Napoli 1978.

– Det var 1978. Min pappa var tränare i Napoli. Han åkte till Buenos Aires för att kolla på VM. Han var där med de andra tränarna, Trapattoni (då i Juventus) var en av dem.

– Pappa fick många telefonsamtal från Settimio Aloisio som då var ordförande i Argentinos Juniors där Maradona spelade. Aloisio var från Catanzaro i Kalabrien (italiensk region) och min pappa hade varit tränare för Catanzaro, så de hade ett starkt band. Han ringde ofta och sade att han ville att pappa skulle se en ung kille, men Napolis tränare får många samtal så han ville inte åka. Han ville se VM-matcher, inte en liten kille. Då åkte Settimio Aloisio till pappas hotell med blommor och en flaska champagne och bönade och bad. Pappa sade 'okej, jag kommer'.

”Han ville inte träffa någon”

Gianni di Marzio åkte till en liten plan i Buenos Aires där en vänskapsmatch hade arrangerats bara för att di Marzio skulle få se Maradona. Men Maradona var inte där.

– Min pappa sade 'tar du mig till den här planen utan att jag får se honom spela? Varför ska jag vara här?' Maradona var hemma och arg för att han hade petats sent från den argentinska VM-truppen. Han ville inte träffa någon, säger Gianluca di Marzio.

Gianni di Marzio och Aloisio åkte hem till Maradona, till Villa Fiorito, och försökte övertala honom.

– Napolis tränare är här. 'Han måste få se hur skicklig du är,' sade Aloisio till Maradona.

Då gick Maradona med på att åka till planen.

”Priset var lågt”

Gianluca di Marzio berättar:

– Han spelade 15-20 minuter och var otrolig. Han kom av planen och då gav pappa honom en liten lapp från hotellet och sade 'skriv under här och kom till Napoli med mig. Jag pratar med Napolis president och så löser det sig.' De tillbringade några dagar tillsammans i Argentina.

– Sedan ringde pappa Napolis president, Corrado Ferlaino, och sade att han hade hittat nya Omar Sivori (tidigare stjärna). Priset var lågt. Det var 300 000 dollar.

Reglerna för utlänningar i Serie A just då gjorde att Maradona inte hade kunnat komma direkt, så Ferlaino var tveksam.

– Han sade 'Han är för ung. Vi kan inte spendera de här pengarna på en spelare som kommer om två år.' Min pappa lyckades inte övertala Ferlaino att köpa Maradona, säger Gianluca di Marzio.

”Det har han ångrat hela livet”

Gianni Di Marzios dröm att få träna Maradona i Napoli dog då han lämnade klubben 1979. Samma president Ferlaino köpte istället Maradona från Barcelona fem år senare.

– I den första intervjun som Maradona gjorde på väg i planet från Barcelona till Neapel så frågade journalisten varför han valde Napoli. Då svarade Maradona 'för att Gianni di Marzio pratade om Napoli i 1978. Det var ödet'. Sedan dess pratar min pappa alltid om den stunden. Han var den första som försökte få Maradona till Italien och det är han glad för, men hela livet har han ångrat att han aldrig fick träna Maradona, säger Gianluca.

Pappa Gianni di Marzios dröm gick aldrig i uppfyllelse, men det gjorde däremot sonen Gianlucas. Som barn träffade Gianluca di Marzio Diego Maradona flera gånger, men det dröjde många år innan de skulle träffas igen. Det var när Gianluca blivit stjärnjournalist och i samband med EM-premiären 2016 skulle göra sin första intervju med fotbollsstjärnan.

– Jag kände Diegos manager, så jag frågade var han skulle äta efter matchen. Jag ville fullfölja min dröm om att intervjua honom. Managern skickade namnet på restaurangen och sade 'Vi får hoppas att Diego inte dricker för mycket under matchen'. Efter ett par drinkar blev Diego arg och då sade managern 'vi kan bara hoppas, men jag kan inte lova dig någon intervju'. Sedan kom han till restaurangen och jag sade att jag var Gianni di Marzios son. Då stannade Diego och sade 'okej, inga problem, vi gör intervjun'. Det var den vackraste dagen i mitt arbetsliv.

KLIPP: DOKUMENT: Maradona – geniet med Djävulen i hasorna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.