Diego Armando Maradona på VM 1986 och VM 2018. Foto: TT Nyhetsbyrån

”Han kunde kontrollera bollen, men inte sin hjärna”

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollslegendaren Diego Armando Maradona har gått bort 60 år gammal och fotbollsvärlden sörjer.

I Italien, där han nådde stora framgångar med Napoli, ses han som den största genom tiderna.

– Det finns ingen som han. Ingen har gjort det Maradona gjorde, säger den framstående fotbollsjournalisten Gianluca di Marzio till SVT Sport.

Gianluca di Marzio, som bland annat jobbar för Sky Italia, beskriver känslorna i Italien och Neapel.

– Vi är upprörda. Vi är förstås ledsna. Och jag är arg. Jag är arg för att Diego var gud på planen och djävulen utanför. Han levde sitt liv på ett osannolikt sätt. Han kunde ha levt på ett annat sätt. Jag är arg för att han inte var med sin famillj och han kunde ha gett fotbollen all sin talang, men det gjorde han inte. Jag är ledsen, men jag är också arg, säger han.

”Finns ingen som han”

För di Marzio råder det inga tvivel om att Maradona är störst i fotbollshistorien.

– Det finns ingen som han. Ingen har gjort det Maradona gjorde. Inte Pelé, inte Messi. Det han gjorde på planen var unikt. Han älskades av sina lagkamrater. Han älskades av sina motståndare. Ingen hatade honom. Hur han uppfattades i en grupp var unikt för Maradona, det är inget som Messi har. Lagkamrater pratar bara om Messi på planen, men med Maradona pratar man om hans hjärta, säger han och fortsätter:

– Hans vänsterfot var gudomlig, hans hjärta var gudomligt, men hans hjärna var djävulsk. Han kunde kontrollera bollen, men inte sin hjärna.

KLIPP: DOKUMENT: Maradona – geniet med Djävulen i hasorna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.