Ett fyrverkeri i en metallbehållare avger en kraftig flamma och gnistor på en gräsplan, vilket skapar en dramatisk ljuseffekt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här såg det ut när Stockholmsderbyt mellan Hammarby och Djurgården bröts. Foto: Max

MFF ”tar höjd” för sabotagerisk på guldmatchen

Uppdaterad
Publicerad

Kasta in ett knallskott och få matchen avbruten.

Det är ett scenario som cirkulerar på sociala medier när Malmö FF i kväll kan säkra SM-guldet hemma mot IFK Göteborg.

– Vi tar höjd för att det är en risk, säger MFF:s säkerhetschef Peter Narbe.

Efter det avbrutna derbyt i Stockholm har det skrivits på sociala medier att IFK Göteborgs supportrar skulle kunna tänka sig att göra något liknande under kvällens match borta mot Malmö FF. Detta för att förhindra Malmösupportrarna från att fira ett eventuellt SM-guld med sina spelare.

– Vi tar del av den informationen också, sedan är det svårt att värdera hur stor risk det är. Det är ett scenario vi måste ha med när vi gör en planering för matchen, säger MFF:s säkerhetschef Peter Narbe, som däremot ser risken som ringa.

Avbrutet derby mellan Hammarby och Djurgården

Mats Karlsson, chef för underrättelseenheten på polisen i region Syd, är kommenderingschef för polisens särskilda insats i samband med kvällens match. Det är han som – i teorin – kan fatta samma beslut som i Stockholm om säkerheten sätts ur spel på stadion i Malmö.

– Sportsliga resultat får vi inte väga in i vår myndighetsbedömning. Att det kan påverka ett resultat kan vi inte ta hänsyn till. Sedan förstår jag fotbollens dilemma – att supportrar skulle kunna påverka. Men vi tittar på säkerheten och inget annat, säger Mats Karlsson till TT.

"Jobbar väldigt aktivt"

MFF:s hemmamatcher mot de tre Stockholmslagen – Hammarby, Djurgården och AIK – samt IFK Göteborg under en säsong räknas som högriskmatcher.

Karlsson poängterar att polisen har en ständig och god dialog med MFF även under matcherna.

– I många fall rättas saker till innan vi säger till. Arrangörerna jobbar väldigt aktivt, säger Mats Karlsson.

Matchen på stadion i Malmö har avspark klockan 19.10.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avbrutet derby mellan Hammarby och Djurgården

Mer i ämnet