Daniel Nannskog om svenska anfallsparet inför Georgien Foto: Bildbyrån

Nannskog om Zlatan i startelvan: ”En världsspelare”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige ställs mot Georgien i VM-kvalet under torsdagskvällen.

Enligt Aftonbladet är Zlatan Ibrahimovic med i startelvan tillsammans med Alexander Isak på topp.

– Det gör oerhört mycket för ett lag att ha det alternativet längst fram, säger SVT:s expert Daniel Nannskog om den förväntade startelvan.

Ibrahimovic och Isak bildade anfallspar tillsammans i våras i VM-kvalmatcherna mot både Kosovo och just Georgien. Sedan dess har skador hindrat 40-åringen från spel i landslaget och Isak har istället parats ihop med Dejan Kulusevski i de viktiga matcherna. Nu är Ibrahimiovic tillbaka, och enligt Aftonbladet blir det han som startar i anfallet.

– När de spelade tillsammans i våras blev Zlatan extremt mycket en targetspelare. De svenska spelarna kunde sätta upp bollar blint upp mot honom, där han var väldigt skicklig på att suga ner boll och fördela därefter. Isak stack iväg mer i djupled och hade större rörelse runt Zlatan, säger Daniel Nannskog.

Herrlandslaget i fotboll

”Yppersta världseliten”

Att ha Zlatan Ibrahimovic med i startelvan ger många fördelar, menar Nannskog.

– Det finns knappt någon som är bättre i världen än Zlatan på just uppspelsfasen. Man kan trycka upp de mest sjuka bollarna på honom, de kan komma hur som helst i vilken höjd som helst, och ändå suger han ner dem. Det gör oerhört mycket för ett lag att ha det alternativet längst fram. Då kan man etablera spel på motståndarnas planhalva på ett helt annat sätt.

– Sen får man inte glömma att han är fortfarande skicklig inne i straffområdet och är en otrolig målskytt. Får han ett läge så är han ju effektiv. Med Zlatan får man en målskytt i yppersta världseliten.

Samarbetet mellan Isak och Kulusevski har stundtals sett väldigt bra ut, inte minst mot Spanien där de två stjärnskotten sårade det spanska försvaret gång på gång.

– Dejan är mer rörlig än vad Zlatan är. Han rör sig över större ytor. Med Isak och Kulusevski får du två forwards som rör sig över större ytor tillsammans. Nu blir det att Isak får ta väldigt stora ytor själv, annars kanske man växeldrar, säger Nannskog.

Svanberg startar på mittfältet: ”Ser oförskämt bra ut”

I andra delar av planen ser det ut att bli Joakim Nilsson som tar plats bredvid Victor Nilsson Lindelöf istället för karantänsittande Marcus Danielson och skadade Filip Helander. Och istället för avstängde Albin Ekdal blir det Mattias Svanberg som tar plats bredvid Kristoffer Olsson på innermittfältet.

– Svanberg är en riktigt bra spelare. Jag väntar lite på att han ska få ett genombrott i landslaget. Jag har kollat på en hel del träningar när han varit med och han ser oförskämt bra ut. Han har i stort sett allt jag vill ha i en innermittfältare. Det är en spelare jag hoppas väldigt mycket på.

Mattias Svanberg startade i bortamatchen mot Grekland, då Sverige föll med 2–1. En erfarenhet som kan vara både positiv och negativ, menar Nannskog.

– Lite synd att Svanberg sist när han spelade med Kristoffer Olsson att det blev en förlust mot Grekland. Vi får hoppas att inte det spökar. Någonstans kan man vända på det också och se det som en revansch och att de vill rätta till de fel man gjorde i den matchen mot Grekland.

MER LANDSLAG: Janne om Georgiens hot; ”Det har vi förvarnat spelarna om” (11 november 2021)

Sveriges startelva mot Georgien enligt Aftonbladet:

Robin Olsen

Emil Krafth, Victor Nilsson Lindelöf, Joakim Nilsson, Ludwig Augustinsson

Viktor Claesson, Kristoffer Olsson, Mattias Svanberg, Emil Forsberg

Alexander Isak, Zlatan Ibrahimovic

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet