• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Bildbyrån

Klubbarnas besked: Vill driva igenom utbildningsbidrag

Uppdaterad
Publicerad

På herrsidan får klubbar pengar för att ha fostrat talanger som säljs vidare utomlands.

Det stödet finns inte på damsidan.

Nu vill samtliga 14 damallsvenska klubbar driva igenom ett utbildningsbidrag.

– Det är sjukt ojämställt att det inte finns på damsidan, säger Hammarby damers sportchef Johan Lager.

SVT Sport har varit i kontakt med samtliga 14 damallsvenska klubbar. Många berättar om en ojämlikhet jämfört med herrarna gällande spelarförsäljningar. Flera av klubbarna nämner samma sak som en brist på damsidan; Utbildningsbidraget som bara finns på herrsidan.

– Det finns några olika delar i det där, att vi skulle få till ett utbildningsbidrag, det skulle bara vara positivt och vi vill bygga en bra ungdomsverksamhet, det jobbas hårt för att få till och är en jätteviktig punkt, kanske viktigare än att skriva långa kontrakt, säger Piteås ordförande Per Embretsen.

När en spelare skriver sitt första proffskontrakt betalas en summa ut till samtliga klubbar som spelaren representerat i åldern 12-21 år, en summa betalas även ut vid internationella övergångar upp till att spelaren fyller 23 år, då bara till den senaste klubben som spelare representerade. Pengarna betalas alltid ut av klubben som spelaren skriver på för.

Vill se förändring

Bidraget finns för att motivera klubbar att fostra egna talanger, som sedan genererar pengar till klubben.

– Det är sjukt ojämställt att det (utbildningsersättningen reds. anm.) inte finns på damsidan, säger Hammarbys sportchef Johan Lager.

Fler klubbar vill se utbildningsersättning internationellt även för damerna.

Har svensk damfotboll att lära av herrallsvenska klubbarnas spelarförsäljningar av talanger?

– Vi har säkert att lära i hur man skriver kontrakt och hur man jobbar med vidareförsäljningar och skriver de kontrakten, men det med utbildningsbidrag… på något vis måste det till mer pengar centralt för att det här ska lyfta, säger Eskilstunas Sportchef Lina Bertilsson till SVT Sport.

“Riktigt, riktigt dåligt”

Kif Örebros ordförande Fredrik Stengarn tycker att Danmark är ett föregångsland, vad gäller spearutveckling.

– Vi har ett rejält jobb att göra mot Uefa och Fifa som inte prioriterat detta, det är deras regelverk. Att denna fråga inte hanterats är helt ärligt riktigt, riktigt dåligt. Det känns inte bra att när vi kliver in i denna utvecklingsfas, då finns inte detta (utbildningsersättning reds. anm.) på plats. Freja Olofsson gick till USA, nu Louisville sedan till Real Madrid, vad jag vet var det helt okej med övergångspengar, men vi får noll kr från affären, det är jättesynd, och det är provocerande, säger han.

KLIPP: Ekonomisk kris i damallsvenska klubbar (5 oktober 2022)

Utbildningsersättning

När en spelare skriver på sitt första professionella kontrakt ska den aktuella klubben betala en utbildningsersättning till den eller de klubbar som har medverkat till spelarens utbildning. Ersättning utgår även vid framtida övergångar, om spelaren lämnar för en klubb i ett annat land, men då ersätts endast den senaste klubben. 

Regeln gäller fram till och med det kalenderår som spelaren fyller 23 år. Men ersättningen betalas till de klubbar som medverkat till spelarens utbildning under åldern tolv till 21 år.  

Sverige har liknande system för nationella övergångar som gäller även för damspelare, men det saknas utbildningsersättning för internationella övergångar på damsidan. 

Källa: TT 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.