Damernas 100 meter blir en spännande uppgörelse. Foto: SVT Grafik

Jeng inför Diamond League: ”Äntligen ska sprintervärldens tre drottningar mötas”

Uppdaterad
Publicerad

Snart är det dags för Diamond League i Eugene, där en efterlängtad uppgörelse ska äga rum. Kan amerikanskan Sha`Carri Richardson slå de jamaicanska OS-stjärnorna på 100 meter? Här hittar du vår expert Alhaji Jengs lista med höjdpunkter att hålla koll på inför tävlingarna.

1. 100 meter, damer

Den här grenen är kanske hetare än någonsin. Inför OS handlade allt förhandssnack om Fraser-Pryce, Thompson-Hera och årets komet Sha`Carri Richardson. Men mötet uteblev som bekant! Thompson-Herah kröntes till sprintervärldens drottning följt av landsmaninnan Fraser-Pryce. För första gången den här säsongen ställs trion mot varandra.

2. Bowerman Mile 

Underbarnet Jakob Ingebrigtsen har under några år stått i skuggan av den suveräna Timothy Cheruiyot. Tronskiftet kom i Tokyo när Jakob vann OS-guldet. Nu fortsätter kampen i löparmeckat Eugene, med the Bowerman Mile på klassiska Prefontaine.

ARKIV: Ingebrigtsen slog till på 1500 m (7 aug)

3. 200 meter, damer 

Denna gren kommer bjuda på en spänning som ger knottror på huden. OS-trean Gabrielle Thomas ställs mot Dina Asher Smith, Sha`Carri Richardson och den mest medaljprydda kvinnan i modern tid – Allyson Felix som har över 30 medaljer i VM -och OS-sammanhang. 

4. Kula, män 

Ryan Crouser har flyttat gränserna i den manliga kulan som aldrig förr. Den 18 juni i år putsade han det 31 år gamla världsrekordet just på denna plats! OS i Tokyo vann han i överlägsen stil. Mäktar han med ytterligare ett resultat som bryter barriärer?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.