Leo Magnusson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Leo Magnusson berätta om jätteloppet på 3000 meter hinder: ”Det var oväntat” Foto: Bildbyrån/SVT

Leo Magnusson blev tredje snabbaste svensken genom tiderna: ”Överraskande”

Uppdaterad
Publicerad

Leo Magnusson, 26, har släppt OS-petningen.

Efter sin supertid på 3 000 meter hinder har svensken nu klarat VM-kvalgränsen.

– Det är otroligt kul, säger Magnusson till SVT Sport.

Hör Leo Magnusson berätta om sitt starka lopp i spelaren ovan.

Besvikelsen var stor efter att Leo Magnusson fått beskedet att han skulle missa OS i Paris.

26-åringen var en av flera svenska idrottare som öppet uttryckte ett missnöje över Sveriges Olympiska Kommittés (SOK) uttagningskriterier, och de valde att ta ärendet till domstol.

Skiljedomstolen Cas friade dock SOK i tvisten och Magnusson fick följa OS från sidan.

”Lagt det bakom mig”

I söndags imponerade svensken stort på en tävling i Zagreb och han slog till med en tid som hade räckt till en tiondeplats på OS. Magnusson kom i mål på 8.13,08.

– Det är klart att det är svårt att jämföra rakt av. Det beror på vad det är för lopp och på OS kan det vara av annan kaliber. Men visst hade jag kunnat ta mig till final och presterat bra där, konstaterar Magnusson.

Känns det som att du gav svar på tal efter att ha missat OS?

– Det är klart att det är inte dåligt för vår sak. Men det var inte därför vi åkte hit, jag har lagt det där bakom mig. Det är klart det är skönt, även om det alltid kommer att svida att vi inte fick åka.

Lång tävlingsfrånvaro

Mustafa Mohamed (8.05,75) och Anders Gärderud (8.08,02) är nu de enda svenskarna som sprungit snabbare än Magnusson på 3 000 meter hinder.

– Det är celebert sällskap. Det känns fräckt att det är de två som återstår, säger Magnusson, som först i år satsat fullt ut på distansen.

– Jag hade en tvåårsperiod mellan mars 2021 och april 2023 där jag inte tävlade någonting på grund av en stressfaktur som krävde operation. Jag smög i gång med 1 500 förra året och testade hinder i år. Att det gått så här bra känns sjukt.

Tiden innebär också att 26-åringen klarat VM-kvalgränsen inför mästerskapet i Tokyo nästa år.

– Det är skönt att ha kvalat in till ett mästerskap som är motsvarande svårt som OS. Det är exakt samma storlek på fältet och konkurrensen. Så det ska bli kul att få en värdemätare nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.