Läkaren gav henne rådet att sluta – men hon återvände och tog VM-medalj

Uppdaterad
Publicerad

För fyra år sedan var den amerikanska sprintern Marybeth Sant-Price, 26, en talang som hade tvingats sluta för tidigt. I går tog hon medalj på 60 meter på inomhus-VM i Belgrad.

– Jag var tvungen att ta mig igenom tuffa tider för att ta mig tillbaka, säger hon till SVT Sport.

Damernas 60 metersfinal på inomhus-VM i Belgrad var oerhört jämn. Det dröjde länge innan man var säker på vem som hade tagit bronset eftersom hela fyra löpare sprang på tiden 7,04 sekunder.

Till slut kom beskedet att amerikanskan Marybeth Sant-Price gjorde sin landsmaninna Mikiah Brisco och den schweiziska segraren Mujinga Kambundji sällskap på pallen. Då omfamnade Sant-Price och Brisco varandra omedelbart och bägge brast ut i gråt.

– Då jag såg de två amerikanska flaggorna så blev det känslosamt direkt. Jag känner mig tacksam och överväldigad av alla känslor, säger Sant-Price.

Läkare gav rådet att sluta

Vägen till VM-medaljen har varit väldigt lång för Sant-Price. Hon gick ut high school som USA:s mest lovande kvinnliga sprinter, men på University of Oregon kom skadorna och motgångarna.

Det hela slutade med att hon slutade med friidrott och var borta från sporten under åren 2017 och 2018.

– Jag trodde att jag hade gjort mitt inom sporten och jag var borta från friidrotten i två år och nio månader. Från början var det många stressfrakturer. Sedan visade en bentäthetsmätning att jag hade låg bentäthet och det var därför en läkare gav mig rådet att sluta.

”Visste att det var möjligt”

Det hann alltså gå nästan tre år, men sedan började hon Sant-Price jobba för en comeback.

– Jag visste att jag kunde, och hade talangen som krävdes, för att komma tillbaka till den högsta nivån. Sedan jag kom tillbaka har jag jobbat hårt och nu känner jag att jag äntligen har nått min potential, säger hon.

Trodde du då att du kunde ta dig hela vägen till en VM-medalj?

– Jag visste att det var möjligt. Jag visste att jag hade talangen. Jag var tvungen att ta mig igenom tuffa tider för att ta mig tillbaka.

”Hade mitt hjärta kvar i sporten”

Hur kommer det sig att man återvänder efter att en läkare givit en rådet att sluta?

– Jag kände att jag hade läkt tillräckligt på de två åren och nio månaderna. Jag hade ännu mitt hjärta kvar i sporten och passionen fanns där. Jag var inte redo att ställa spikskorna på hyllan och så blev jag friskförklarad av en annan läkare.

Nu ser Sant-Price fram emot utomhus-VM på hemmaplan i USA i sommar.

– Jag är väldigt taggad, speciellt då det är i USA. Jag vill maxa min potential och göra det jag är kapabel till att göra. Jag vill bara ha roligt och vara med i toppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.